Otrovalo se 16 radnika "Perutnine Ptuj"

06.06.2024. 15:42
0
IZVOR: nezavisne.com/srna.rs/glassrpske.com

Radnici komanije „Perutnina Ptuj“, njih 16, zatražilo je juče pomoć ljekara zbog stomačnih tegoba usljed trovanja.

Prema prvim informacijama do trovanja je došlo juče u popodnevnoj smjeni.

- Svih 16 radnika završilo je na Klinici za infektivne bolesti UKC RS, s tim da je dvoje zadržano a ostali su pušteni kući. Svi su imali stomačne tegobe, a šta je tačno izazvalo trovanje za sada se ne zna. Navodno su se simptomi javili nakon zajedničkog obroka u kompaniji - rekao je izvor „Glasa“.

Zadravstveno stanje radnice preduzeća "Perutnina Ptuj" iz Srpca koja je zadržana na liječenju na Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske sada je nešto stabilnije u odnosu na prijem, mada još ima tegobe, rekla Srni infektolog-klinički farmakolog iz Klinike za infektivne bolesti Tatjana Roganović.

Ona je navela da je ova pacijentkinja bila među ukupno 16 radnika ovog preduzeća pregledanih zbog trovanja hranom.

Prema njenim riječima, radnici tog preduzeća javili su se u UKC noćas u 2.00 časa, a nakon pregleda jedna pacijentkinja je, zbog težine kliničke slike, zadržana na liječenju.

Republička inspekcija za hranu jutros je, zajedno sa predstavnicima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, uzela uzorke hrane koja je posluživana radnicima preduzeća "Perutnina Ptuj" u Srpcu koji su se nakon toga požalili na stomačne tegobe.

Portparol Republičke uprave za inspekcijske poslove Duška Makivić rekla je Srni da se uzorci dostavljaju na laboratorijsku analizu kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da li je uzrok zdravstvenih tegoba trovanje hranom.

Oglasili se i iz "Perutnine Ptuj S"

"Perutnina Ptuj S" d.o.o. Srbac, u skladu s korporativnim procedurama i protokolima obavještava javnost da se sigurnost proizvoda u našim pogonima osigurava visokim standardima internih kontrola i svakodnevnih eksternih veterinarskih kontrola nadležnih tijela koje uključuju kontrolu uzoraka u Institutu Vaso Butozan u Banjaluci.

Ovo se navodi u zvaničnom saopštenju iz ove kompanije, nakon što se 16 radnika druge smjene juče otrovalo hranom, te je zbog toga bilo primorano da se javi na Kliniku za infektivne bolesti UKC-a Republike Srpske, a jedna radnica je i dalje u banjalučkoj ustanovi.

- Šesnaest zaposlenika iz druge smjene koji rade na čiščenju, pranju pogona kao i održavanju postrojenja su juče oko 19.30 imali svoj redovni obrok nakon čega su se oko 22 i 23 sata počeli javljati u hitnu pomoć sa tegobama. Zasad su svi zbrinuti i pušteni kući osim jedne zaposlenice koja je zadržana zbog zdravstvenih tegoba od ranije koje, kako nam je rečeno, nisu povezane s ovim slučajem - piše u saopštenju.

Pojašnjavaju da lokalna menza za prehranu zaposlenih dobavlja sirovine od trećih lica i da se ne radi o hrani koju proizvodi ova kompanija.

- U toku je pregled svih namirnica i svega što bi moglo da se poveže sa trovanjem naših zaposlenika ali je važno istaći da se ne radi o namirnicama koje dolaze iz pogona 'Perutnina Ptuj S' - navode iz firme.

Navode da brinu o svojim zaposlenim, da se nadaju njihovom lakom i brzom oporavku, te da sarađuju i da su na raspolaganju smo svim nadležnim institucijama.

- Primarna briga 'Perutnina Ptuj S' d.o.o. Srbac je oporavak zaposlenih, kao i sigurnost i zdravlje svih zaposlenih. Naglašavamo i da je sam proces proizvodnje u pogonu podložan rigoroznim svakodnevnim kontrolama ispravnosti i visokog kvaliteta. Sam sistem je zatvoren i kontrolisan i od nadležnih republičkih i državnih nadležnih institucija. Dnevno radimo brojne laboratorijske analize. Stalni nadzor vlastitih službi i državne veterinarske inspekcije garancija su besprijekornosti i sigurnosti svih naših proizvoda. Naši kupci i potrošači mogu s punim povjerenjem nastaviti da uživaju u proizvodima Perutnine - zaključili su iz ove kompanije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Proizvodi koji su povučeni u Hrvatskoj nisu na tržištu BiH Proizvodi koji su povučeni u Hrvatskoj nisu na tržištu BiH
U Hrvatskoj registrovana 34 sumnjiva slučaja trovanja U Hrvatskoj registrovana 34 sumnjiva slučaja trovanja
Stigli rezultati nalaza koje je čekala cijela Hrvatska Stigli rezultati nalaza koje je čekala cijela Hrvatska
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    6h 24m
    0
  • Slani mafini
    15h 45m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    17h 40m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    15h 34m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 3m
    3