Отровало се 16 радника "Перутнине Птуј"

06.06.2024. 15:42
0
ИЗВОР: nezavisne.com/srna.rs/glassrpske.com

Радници команије „Перутнина Птуј“, њих 16, затражило је јуче помоћ љекара због стомачних тегоба усљед тровања.

Према првим информацијама до тровања је дошло јуче у поподневној смјени.

- Свих 16 радника завршило је на Клиници за инфективне болести УКЦ РС, с тим да је двоје задржано а остали су пуштени кући. Сви су имали стомачне тегобе, а шта је тачно изазвало тровање за сада се не зна. Наводно су се симптоми јавили након заједничког оброка у компанији - рекао је извор „Гласа“.

Задравствено стање раднице предузећа "Перутнина Птуј" из Српца која је задржана на лијечењу на Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске сада је нешто стабилније у односу на пријем, мада још има тегобе, рекла Срни инфектолог-клинички фармаколог из Клинике за инфективне болести Татјана Рогановић.

Она је навела да је ова пацијенткиња била међу укупно 16 радника овог предузећа прегледаних због тровања храном.

Према њеним ријечима, радници тог предузећа јавили су се у УКЦ ноћас у 2.00 часа, а након прегледа једна пацијенткиња је, због тежине клиничке слике, задржана на лијечењу.

Републичка инспекција за храну јутрос је, заједно са представницима Института за јавно здравство Републике Српске, узела узорке хране која је послуживана радницима предузећа "Перутнина Птуј" у Српцу који су се након тога пожалили на стомачне тегобе.

Портпарол Републичке управе за инспекцијске послове Душка Макивић рекла је Срни да се узорци достављају на лабораторијску анализу како би се са сигурношћу утврдило да ли је узрок здравствених тегоба тровање храном.

Огласили се и из "Перутнине Птуј С"

"Перутнина Птуј С" д.о.о. Србац, у складу с корпоративним процедурама и протоколима обавјештава јавност да се сигурност производа у нашим погонима осигурава високим стандардима интерних контрола и свакодневних екстерних ветеринарских контрола надлежних тијела које укључују контролу узорака у Институту Васо Бутозан у Бањалуци.

Ово се наводи у званичном саопштењу из ове компаније, након што се 16 радника друге смјене јуче отровало храном, те је због тога било приморано да се јави на Клинику за инфективне болести УКЦ-а Републике Српске, а једна радница је и даље у бањалучкој установи.

- Шеснаест запосленика из друге смјене који раде на чишчењу, прању погона као и одржавању постројења су јуче око 19.30 имали свој редовни оброк након чега су се око 22 и 23 сата почели јављати у хитну помоћ са тегобама. Засад су сви збринути и пуштени кући осим једне запосленице која је задржана због здравствених тегоба од раније које, како нам је речено, нису повезане с овим случајем - пише у саопштењу.

Појашњавају да локална менза за прехрану запослених добавља сировине од трећих лица и да се не ради о храни коју производи ова компанија.

- У току је преглед свих намирница и свега што би могло да се повеже са тровањем наших запосленика али је важно истаћи да се не ради о намирницама које долазе из погона 'Перутнина Птуј С' - наводе из фирме.

Наводе да брину о својим запосленим, да се надају њиховом лаком и брзом опоравку, те да сарађују и да су на располагању смо свим надлежним институцијама.

- Примарна брига 'Перутнина Птуј С' д.о.о. Србац је опоравак запослених, као и сигурност и здравље свих запослених. Наглашавамо и да је сам процес производње у погону подложан ригорозним свакодневним контролама исправности и високог квалитета. Сам систем је затворен и контролисан и од надлежних републичких и државних надлежних институција. Дневно радимо бројне лабораторијске анализе. Стални надзор властитих служби и државне ветеринарске инспекције гаранција су беспријекорности и сигурности свих наших производа. Наши купци и потрошачи могу с пуним повјерењем наставити да уживају у производима Перутнине - закључили су из ове компаније.

Коментари 0
Повезане вијести
Производи који су повучени у Хрватској нису на тржишту БиХ Производи који су повучени у Хрватској нису на тржишту БиХ
У Хрватској регистрована 34 сумњива случаја тровања У Хрватској регистрована 34 сумњива случаја тровања
Стигли резултати налаза које је чекала цијела Хрватска Стигли резултати налаза које је чекала цијела Хрватска
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 18m
    0
  • Слани мафини
    13h 39m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 34m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 28m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    7h 57m
    2