Otvorena birališta u Nikšiću

14.03.2021. 09:36
0
IZVOR: Tanjug

 U Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, jutros u sedam časova otvorena su biračka mjesta na lokalnim izborima.

Na 138 biračkih mjesta, koja će biti otvorena do 20 časova, pravo glasa imaju 58.833 birača, koji će odlučivati o izboru 41 poslanika lokalnog parlamenta.

Lokalni izbori u Nikšiću podjednako su važni i za vlast i za opoziciju i smatraju se presudnim za opstanak Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na crnogorskoj političkoj sceni, ali i prvim testom za vladajuću većinu koja je na parlamentarnim izborima 2020. poslije 30 godina smijenila DPS sa vlasti.

Na izborima učestvuje šest lista, a sa pozicije gradske vlasti nastupa koalicija "Evropski tim za Nikšić", koju predvodi DPS kojoj je cilj da zadrži vlast u rodnom gradu i posljednjem uporištu aktuelnog crnogorskog predsjednika i izbjegne poraz koji bi, prema ocjenama, tu partiju poslao u političku istoriju.

Snage na izborima odmjeravaju i stranke vladajuće koalicije koje u Nikšiću nastupaju fragmentirano. Na glasačkom listiću je lista "Za budućnost Nikšića", čiji je stožer Demokratski front Andrije Mandića, a koja u svom izbornom logou ima boje ranije crnogorske, kao i sadašnje srpske zastave.

U borbi za vlast u Nikšiću učestvuju i lista "Mir je naša nacija", čiju osnovu čine demokrate Alekse Bečića, i lista "Crno na bijelo" koju predvodi stranka Ura Dritana Abazovića.

U izbornoj trci su i pokret pod nazivom "Ne damo Nikšić" koji predvodi Gordana Radović, savjetnica premijera Zdravka Krivokapića koji, inače, javno nije podržao nijednu listu na nikšićkim izborima.

Na izborima učestvuje i Narodni pokret biznismena Miodraga Dake Davidovića.

Lokalni izbori u rodnom gradu Mila đukanovića održavaju se u atmosferi naglašene napetosti i naboja političkih partija, a osim oštre retorike, predizbornu kampanju obilježilo je nekoliko incidenata izazvanih sukobima između pristalica partija koje učestvuju na izborima.

Prema ocjenama analitičara, nikšićki izbori prevazilaze okvire lokalnih ne samo zbog značaja koji imaju za vlast i opoziciju u Crnoj Gori, već i zato što im veliku pažnju pridaju i mediji iz regiona koji o izborima izvještavaju kao istorijskim i presudnim za tu zemlju.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Tlo ne miruje: Novi zemljotres u regionu! Tlo ne miruje: Novi zemljotres u regionu!
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata
Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44 Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    12h 27m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    23h 41m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    10h 41m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    8h 31m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    11h 46m
    0