Отворена биралишта у Никшићу

14.03.2021. 09:36
0
ИЗВОР: Tanjug

 У Никшићу, другом по величини граду у Црној Гори, јутрос у седам часова отворена су бирачка мјеста на локалним изборима.

На 138 бирачких мјеста, која ће бити отворена до 20 часова, право гласа имају 58.833 бирача, који ће одлучивати о избору 41 посланика локалног парламента.

Локални избори у Никшићу подједнако су важни и за власт и за опозицију и сматрају се пресудним за опстанак Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића на црногорској политичкој сцени, али и првим тестом за владајућу већину која је на парламентарним изборима 2020. послије 30 година смијенила ДПС са власти.

На изборима учествује шест листа, а са позиције градске власти наступа коалиција "Европски тим за Никшић", коју предводи ДПС којој је циљ да задржи власт у родном граду и посљедњем упоришту актуелног црногорског предсједника и избјегне пораз који би, према оцјенама, ту партију послао у политичку историју.

Снаге на изборима одмјеравају и странке владајуће коалиције које у Никшићу наступају фрагментирано. На гласачком листићу је листа "За будућност Никшића", чији је стожер Демократски фронт Андрије Мандића, а која у свом изборном логоу има боје раније црногорске, као и садашње српске заставе.

У борби за власт у Никшићу учествују и листа "Мир је наша нација", чију основу чине демократе Алексе Бечића, и листа "Црно на бијело" коју предводи странка Ура Дритана Абазовића.

У изборној трци су и покрет под називом "Не дамо Никшић" који предводи Гордана Радовић, савјетница премијера Здравка Кривокапића који, иначе, јавно није подржао ниједну листу на никшићким изборима.

На изборима учествује и Народни покрет бизнисмена Миодрага Даке Давидовића.

Локални избори у родном граду Мила ђукановића одржавају се у атмосфери наглашене напетости и набоја политичких партија, а осим оштре реторике, предизборну кампању обиљежило је неколико инцидената изазваних сукобима између присталица партија које учествују на изборима.

Према оцјенама аналитичара, никшићки избори превазилазе оквире локалних не само због значаја који имају за власт и опозицију у Црној Гори, већ и зато што им велику пажњу придају и медији из региона који о изборима извјештавају као историјским и пресудним за ту земљу.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Тло не мирује: Нови земљотрес у региону! Тло не мирује: Нови земљотрес у региону!
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    11h 4m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    19h 56m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    13h 47m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    17h 32m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    8h 39m
    4