Otvorena izložba povodom 80 godina od napada na Sovjetski savez

22.06.2021. 15:41
0
IZVOR: SRNA

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov zvanično je danas u Istočnom Sarajevu otvorio izložbu fotografija posvećenu obilježavanju 80 godina od napada na Sovjetski Savez i početka Velikog otadžbinskog rata.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Ambasada Ruske Federacije u BiH organizovali su izložbu čiji se značaj ogleda u njegovanju kulture sjećanja na sve važne događaje koji su obilježili istoriju da bi se novim naraštajima u nasljedstvo ostavile civilizacijske vrijednosti na kojima počiva čovječanstvo.

Kalabuhov je rekao da se na ovim fotografijama vidi samo neki momenat od onog života, a sada se poslije 80 godina može vidjeti da se sve to pamti – ima boli, radosti, tuge, ali i ponosa za ovu pobjedu.

- Osjećam se vrlo dobro, jer smo na ovaj dan mi zajedno, kako smo bili i u ove teške godine Drugog svjetskog rata, velikog otadžbinskog rata za Sovjetski savez. Nema u našoj i svim državama koje su nastale poslije Sovjetskog saveza porodice u kojoj nije bilo poginulih u ovom ratu. Posebno me raduje što će mnogo mladih ljudi da vidi izložbu i ne smije se dopustiti da se falsifikuje istina o našem zajedničkom podvigu - rekao je Kalabuhov novinarima nakon otvaranja izložbe.

On je napomenuo da je otvaranju izložbe prethodio sastanak sa rukovodstvom Rektorata, te da je razgovarano o saradnji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i univerziteta u Ruskoj Federaciji, jer postoji interesovanje, a postoje i brojne mogućnosti.

- Mi radimo na tome da ima i novih ugovora za intenziviranje ove saradnje i nadamo se da će naše veze da budu još jače na obostranu korist - istakao je Kalabuhov.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić je istakao da je privilegija što su jedan od organizatora izložbe koja pokazuje sve strahote Drugog svjetskog rata kroz koje je prošao ruski narod, koji je dao najveću žrtvu u oslobađanju Evrope od nacizma.

- Oko 27 miliona Rusa je poginulo u Drugom svjetskom ratu, djelimično ili potpuno uništeno oko 2.500 različitih vjerskih objekata, prije svega crkava. Oko 40.000 bolnica, 80.000 škola, cijela privreda tadašnjeg Sovjetskog saveza bila je uništena. Htjeli smo i da skrenemo pažnju da su i Srbi u bivšoj Jugoslaviji podnijeli ogromne žrtve u Drugom svjetskom ratu - napomenuo je Kulić.

On je dodao i da su htjeli da skrenu pažnju mladim naraštajima, studentima da moraju da poštuju žrtve iz Drugog svjetskog rata.

- Ne smije se dozvoliti revizija istorije i da ne dozvolimo i pomislimo da sve počinje od ere interneta, `Fejsbuka` i mobilnih telefona - istakao je Kulić.

On je naveo da će izložba biti otvorena narednih sedam dana u holu Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te pozvao sve zainteresovane da je posjete.

Kulić je rekao da je juče više od 200 studenata posjetilo izložbu, te istakao da su izložene 32 fotografije, koje su stigle iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

On je naglasio da imaju strateški interes da sarađuju sa univerzitetima u Ruskoj Federaciji, te da imaju potpisanih 10 sporazuma o saradnji.

- Zamolili smo ambasadora da nam pomogne da se jednim okvirnim sporazumom, koji bi bio potpisan između Ruske Federacije i Republike Srpske, pokušaju na najmanju moguću mjeru svesti birokratske procedure u vezi sa odlaskom naših studenata na jedan ili dva semestra na univerzitete u Rusiju ili njihovih studenta koji bi dolazili ovdje. Naravno da očekujemo pomoć u tom pogledu - dodao je Kulić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine
Konkurs za upis studenata 12. juna Konkurs za upis studenata 12. juna
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    15h 55m
    5
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    18h 38m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    13h 30m
    5
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    22h 23m
    0
  • Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
    20h 24m
    0