„Ovdje srpski Radio Ilidža“!

02.08.2020. 12:14
0
IZVOR: is-radio.com

Na današnji dan 1992. godine sa radom je počeo „Srpski Radio Ilidža“. Ideja o formiranju Radija Ilidža nastala je u maju 1992. godine. Sa realizacijom ideje krenulo se 1. jula, a radio je počeo sa emitovanjem programa 2. avgusta 1992. godine čuvenom rečenicom urednika Duška Oljače:

„Ovdje srpski Radio Ilidža“.  

Ratna dejstva učinila su da uslovi u kojima se radilo budu izuzetno teški, ali je zahvaljujući entuzijazmu zaposlenih radio opstao. Radio je imao oko 20 radnika koji su svakodnevno izvještavali o stanju u gradu ali i nastojali da koliko toliko olakšaju izuzetno teške, ratne ilidžanske dane.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma stanovništvo Ilidže je moralo napustiti svoja ognjišta te se i Radio Ilidža preseljava u Lukavicu gdje se ujedinjuje sa „Radio Grbavicom“ koji je u Lukavici dijelio dejtonsku izbjegličku sudbinu Radija Ilidže.

Ujedinjenjem ove dvije radio stanice nastao je Radio Srpsko Sarajevo koji se pod tim imenom oglasio 1. maja 1997. godine. Program je emitovan sa dva predajnika – jedan Radio Grbavice, a drugi Radio Ilidže koji je dislociran na Trebević čime se iskoračilo u pogledu čujnosti  i broja slušalaca.

Komentari 0
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    19h 36m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    16h 8m
    4
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    18h 52m
    0
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    14h 30m
    0
  • Danas Markovdan
    23h 18m
    0