Ovo su braća koja su glumila malog Budu

23.02.2021. 09:26
0
IZVOR: rthn.co.me

Nedavno je objavljeno da u filmu koji izaziva pažnju publike i medija širom svijeta „Dara iz Jasenovca“ reditelja Predraga Antonijevića „glume“ trojica malih Novljana. U ulozi dječaka Buda, koji osvaja srca publike na prvi pogled, našle su se trojke Luka, Simon i Jakov Šaranović, sada trogodišnjaci. 

Marija Šaranović, majka trojki koje na svoj način „nose“ priču naravno uz malenu Biljanu Čekić, kaže danas da nije sigurna da bi ponovila ovo iskustvo, mada bi priznaje nova ponuda bila izazovna i primamljiva, a i ona bi nakon stečenog iskustva znala šta ih čeka i kako da se o svim detaljima dogovara. Dok smo razgovarali sa njom čula se vesela igra dječaka, a Marija nam je govorila kako je do saradnje sa filmskom ekipom došlo.

Luka, Simon i Jakov bili su u bazi podataka beogradske kasting agencije iz koje ih je nju i njenog supruga Nikolu, pozvala Sara Marinković. Nakon prvog razgovora ona je došla u Herceg Novi.

- Dali su nam, sedam dana da odgovorimo na ponudu i kada smo odlučili da je prihvatamo sve se brzo odvijalo - sjeća se Marija, rođena u Pančevu, živjela u Kotoru, a onda odabrala grad iz koga je njen suprug, pomorac Nikola.

- Snimanje je bilo jako naporno, povremeno mnogo napornije nego što smo mogli da pretpostavimo. Bilo je situacija kada je snimanje trajalo do jedan, do dva sata ujutru, za scene u kojima se zahtijevalo da dječak spava. Pred kraj smo jedva čekali da se sve završi. Dok je bilo lijepo vrijeme dječaci su se igrali sa ostalom djecom, trčkarali okolo, a sve je bilo mnogo komplikovanije kada je zahladilo. Najteže je bilo kada smo se budili i uspavljivali na snimanju - sjeća se Marija.

Pamti da je Luka progovorio na snimanju, ali i da je snimanje nešto skraćeno zbog dječaka koji su brzo rasli.

- Tokom ta tri mjeseca oni su promijenili uobičajene navike, vrijeme za jelo i spavanje, ali su, uprkos svemu dobro reagovali na sve što ih je okruživali i što im je bilo novo.

Marija je film „Dara iz Jasenovca“ pogledala. To je, kako kaže, bio sasvim drugačiji utisak, jer je sve scene ona punom snagom proživjela onda kada su snimane.

- U subotu sam sve vidjela upakovano, montirano, sa muzikom i još nisam sredila utiske. Očekivalo se dosta od filma, a vidim da je kritika podijeljena. Neko kaže da je sve teško, neko da je film ispunio očekivanja, a neko opet da je sve to trebalo da bude eksplicitnije i snažnije pokazano, i logor i stradanje te djece - priča Marija. Nije očekivala jedino da se oko ovog ostvarenja podigne toliko prašine i u sferi politike.

Uprkos podijeljenim mišljenjima, kako kaže Marija, jedno je sigurno, film „Dara iz Jasenovca“ nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a podatak da je svjetsku televizijsku premijeru pratilo 2.650.000 gledalaca govori o zainteresovanosti publike za ostvarenje koje govori o stradanju Srba, Roma i Jevreja u logoru Jasenovac.

Emotivne reakcije potvrda su opet da se o zločinima ne smije ćutati kako se oni nikad i nigdje ne bi ponovili.

Komentari 0
Povezane vijesti
"Openhajmer" apsolutni pobjednik Oskara "Openhajmer" apsolutni pobjednik Oskara
Film o ubistvu kneza Mihaila srpski kandidat za „Oskara“ Film o ubistvu kneza Mihaila srpski kandidat za „Oskara“
Legendarni “Roki” slavi 45 godina od premijere Legendarni “Roki” slavi 45 godina od premijere
Najčitanije
  • Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu
    10h 15m
    0
  • Godišnjica stradanja Milice Rakić
    5h 41m
    0
  • Posni roštilj od krompira
    5h 51m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    5h 56m
    0
  • Srpska legalizuje isplatu plate u koverti
    4h 35m
    0