Ovo su razlozi zbog kojih je Amerika uvela sankcije Aleksandru Vulinu

11.07.2023. 19:05
0
IZVOR: nezavisne.com

Američka agencija za kontrolu strane imovine, koja djeluje pri Ministarstvu finansija SAD, uvela je sankcije Aleksandru Vulinu, direktoru Bezbednosno informativne agencije (BIA) Srbije zbog kako je navedeno, korumpiranog djelovanja u sopstvenu korist i olakšavanja ruskog malignog uticaja u Srbiji i regionu.

- Trezor SAD neće oklijevati da cilja na aktere koji zloupotrebljavaju svoje položaje za ličnu korist, istovremeno potkopavajući efektivnu i demokratsku vladavinu na zapadnom Balkanu - rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brajan Nelson.

U obrazloženju odluke je navedeno da je Vulin umiješan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije.

  • Vašington uveo sankcije Vulinu
    11.07.2023. 17:00

    Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije direktoru Bezbednosno-informativne agencije /BIA/ Srbije Aleksandru Vulinu, javlja RIA Novosti. Odluka o uvođenju sankcija Vulinu objavljena je...

Svijet
Vašington uveo sankcije Vulinu

- Vulin je zadržao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem koji je sankcionisan od strane SAD, pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije - navedeno je u odluci.

Dodaju da su Vulinovi postupci unaprijedili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji.

- Ova djela uključuju korištenje njegovog ovlaštenja za ličnu korist, uključujući umiješanost u lanac trgovine drogom. Iskoristio je svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamjerne aktivnosti koje degradiraju sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana pružajući Rusiji platformu za daljnji uticaj u regionu - navedeno je.

Piše: Dejan Šajinović

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska legalizuje isplatu plate u koverti Srpska legalizuje isplatu plate u koverti
Snažan zemljotres pogodio Ameriku Snažan zemljotres pogodio Ameriku
Ovo je spisak 47 pojedinaca i firmi iz BiH na američkoj „crnoj listi“ Ovo je spisak 47 pojedinaca i firmi iz BiH na američkoj „crnoj listi“
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    15h 16m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 0m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    8h 45m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    5h 44m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    5h 50m
    0