Pad Otomanske imperije

30.10.2022. 10:03
0
IZVOR: srna.rs

Na današnji dan 1918. godine kapitulirala je Turska, koja je u Prvi svjetski rat ušla na strani Centralnih sila, čime je prestala da postoji Otomanska imperija.

Na osnovu akta o kapitulaciji, Turska je morala da raspusti vojsku, otvori pobjednicima prolaz kroz Crno more, pristane na okupaciju Carigrada i Bosforskog moreuza, povuče se iz Arabije, Mesopotamije, Sirije, Jermenije i dijela Kilikije.

Na vrhuncu moći Otomansko carstvo obuhvatalo je Anadoliju, Srednji istok, dio sjeverne Afrike i jugoistočnu Evropu. Osmansku državu su osnovali pripadnici Oguz-Turaka, predvođeni Emirom Osmanom Gazijem, po kojem je država dobila ime, a vladari su potekli iz dinastije Osmanlija.

U diplomatskim krugovima Osmanska država je često nazivana Visoka porta ili samo Porta, što je poteklo od francuskog prevoda osmanske reči "Bab-i-ali", što znači "visoka kapija", prema ceremoniji dobrodošlice za strane ambasadore koju je sultan priređivao na ulazu u palatu.

Ova ceremonija je tumačena i kao interpretacija pozicije Osmanske države na prelazu iz Evrope u Aziju.

U Prvom svjetskom ratu propadajuća osmanska država pridružila se Centralnim silama u posljednjoj nadi da će produžiti postojanje.

Turci su tokom rata bili uglavnom na Bliskoistočnom frontu, pokušavajući da odbrane svoje naftne rezerve od Britanaca i spriječe upad Rusa preko Kavkaza.

Međutim, kolonijalne sile potpuno su uništile Otomansko carstvo, zauzimajući sve što su Osmanlije imale van Anadolije, pa i velike posjede u Anadoliji, koja je bila regija sa najvećom koncentracijom turske etničke populacije.

Mustafa Kemal Ataturk, turski general u Prvom svjetskom ratu i kritičar osmanske vlasti, omogućio je osnivanje moderne turske države 1923. godine, koja je sklopljena od ostataka nekadašnjeg Osmanskog carstva.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Cijene nafte u padu Cijene nafte u padu
Djevojka skočila sa zgrade, sestra pokušala da je spriječi, pa obje pale sa 4. sprata Djevojka skočila sa zgrade, sestra pokušala da je spriječi, pa obje pale sa 4. sprata
Cijena nafte pala ispod 95 dolara za barel Cijena nafte pala ispod 95 dolara za barel
Najčitanije
 • Godišnjica NATO agresije na SR Jugoslaviju (VIDEO)
  4h 41m
  2
 • Lana Lubura i Aleksandar Vuković najbolji sportisti opštine Istočna Ilidža u 2022. godini (FOTO)
  22h 1m
  0
 • Pronađena opojna droga i oružje u Istočnom Novom Sarajevu
  3h 18m
  3
 • Prasići opet poskupjeli
  9h 43m
  0
 • Regionalni centar Instituta za javno zdravstvo 30 godina u službi zdravlja
  21h 2m
  0