Pad Otomanske imperije

30.10.2022. 10:03
0
IZVOR: srna.rs

Na današnji dan 1918. godine kapitulirala je Turska, koja je u Prvi svjetski rat ušla na strani Centralnih sila, čime je prestala da postoji Otomanska imperija.

Na osnovu akta o kapitulaciji, Turska je morala da raspusti vojsku, otvori pobjednicima prolaz kroz Crno more, pristane na okupaciju Carigrada i Bosforskog moreuza, povuče se iz Arabije, Mesopotamije, Sirije, Jermenije i dijela Kilikije.

Na vrhuncu moći Otomansko carstvo obuhvatalo je Anadoliju, Srednji istok, dio sjeverne Afrike i jugoistočnu Evropu. Osmansku državu su osnovali pripadnici Oguz-Turaka, predvođeni Emirom Osmanom Gazijem, po kojem je država dobila ime, a vladari su potekli iz dinastije Osmanlija.

U diplomatskim krugovima Osmanska država je često nazivana Visoka porta ili samo Porta, što je poteklo od francuskog prevoda osmanske reči "Bab-i-ali", što znači "visoka kapija", prema ceremoniji dobrodošlice za strane ambasadore koju je sultan priređivao na ulazu u palatu.

Ova ceremonija je tumačena i kao interpretacija pozicije Osmanske države na prelazu iz Evrope u Aziju.

U Prvom svjetskom ratu propadajuća osmanska država pridružila se Centralnim silama u posljednjoj nadi da će produžiti postojanje.

Turci su tokom rata bili uglavnom na Bliskoistočnom frontu, pokušavajući da odbrane svoje naftne rezerve od Britanaca i spriječe upad Rusa preko Kavkaza.

Međutim, kolonijalne sile potpuno su uništile Otomansko carstvo, zauzimajući sve što su Osmanlije imale van Anadolije, pa i velike posjede u Anadoliji, koja je bila regija sa najvećom koncentracijom turske etničke populacije.

Mustafa Kemal Ataturk, turski general u Prvom svjetskom ratu i kritičar osmanske vlasti, omogućio je osnivanje moderne turske države 1923. godine, koja je sklopljena od ostataka nekadašnjeg Osmanskog carstva.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Cijene nafte u padu Cijene nafte u padu
Pale cijene goriva širom BiH Pale cijene goriva širom BiH
Cijene nafte u padu Cijene nafte u padu
Najčitanije
 • Poginuo direktor Studentskog doma u Foči
  16h 51m
  0
 • Poznato stanje direktora KPZ Foča: Više od 24 sata ležao povrijeđen
  13h 11m
  0
 • Kako je Miloš Obrenović tjerao muškarce da se žene
  3h 2m
  0
 • Božović prisustvovao liturgiji u Sabornom hramu Svete Trojice (FOTO)
  21h 40m
  0
 • Džudo sudija iz Banjaluke spasao život mladoj takmičarki na prvenstvu Balkana
  21h 30m
  0