Pale: Planiran upis 193, a upisano 137 učenika

26.09.2020. 19:42
2
IZVOR: RTVBN

Planom upisa za 2020-2021 godinu u Srednjoškolski centar Pale bio je predviđen upis 193 učenika, ali je zbog loše upisne politike upisano samo 137 đaka!

Uvođenjem novog smjera „modni galanterista“ i ukidanjem mašinske škole koja je bila temelj i oslonac SŠC ,,Pale“, ova škola izgubila je 56 učenika.

Iako postoje kabineti sa savremenom opremom nije upisano veoma traženo zanimanje mašinski tehničar (CNC mašine).

Za zanimanje krojač, koje je zvučno nazvano „modni galanterista“, ne treba trogodišnje školovanje. Dovoljan je tromjesečni kurs. Nije sačinjen elaborat za novo zanimanje, a anketa među osnovcima pokazala je da nijedan jedini učenik nije zainteresovan za ovo zanimanje.

Uprkos toj činjenici direktor Nedeljko Gazivoda inače kadar DEMOS-a, odlučio je da ipak uvede novi smjer i 57 učenika natjera da vozare do Lukavice i opština u okolini, a roditelje izložio dodatnom trošku.

Javna ustanova Srednjoškolski centar „Pale“ zbog DEMOS-ovih kadrovskih rješenja, ostala je bez jednog odjeljenja (upisano  sedam, a planirano osam odjeljenja), a suočena je i sa problemom tehnološkog viška (jedno odjeljenje manje = jedna i po norma manje), a sljedeće školske godine biće još manje časova.

Nekada je SŠC ,,Pale“ imao 4 odjeljenja gimnazije. Sada postoje tri, a razmišlja se i o dva. Uvijek opšti smjer, niko da se sjeti da postoje i informatički, i matematički, i jezički smjerovi!

Porazno je da u Palama, postoji Univerzitet, a odjeljenja gimnazije sve manje! Stručne škole su prešle na modularnu nastavu koja daje vrlo oskudno opšte obrazovanje. Koliko li je nezaposlenih građevinskih tehničara, a i ove godine upisana su još dva odjeljenja građevinskih tehničara.

Zato se Paljani pitaju, za šta školuju djecu, za biro ili za posao?

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Miloš 29.09.2020. 17:58
    Jadno,jadno,jadno
  • Generic placeholder image
    Roditelj Pale 27.09.2020. 10:48
    Potpuno istinit tekst.Sramno je da se konstatuje da nesto ne ide kako treba a drustvo nista ne preduzima da mijenja.Posebno kad su djeca u pitanju
Povezane vijesti
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO) Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO)
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    7h 33m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    6h 17m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    22h 30m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    18h 44m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    23h 36m
    0