Pale: Počinju "Dani kineskog filma u Srpskoj"

26.09.2019. 08:38
0
IZVOR: SRNA

Na Palama će večeras biti otvorena petodnevna manifestacija "Dani kineskog filma u Republici Srpskoj", koju organizuje Kinoteka Srpske u saradnji sa Ambasadom Kine u BiH i Kineskim filmskim arhivom.
Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković otvoriće u 19.00 časova manifestaciju, a svečanosti će prisustvovati i ambasador Kine u BiH Đi Ping i četvoročlana delegacija Kineskog filmskog arhiva, koju predvodi direktor Odjeljenja za upravljanje javnim poslovima Li Tao. 

Nakon toga premijerno će biti prikazan igrani film "Tajna Kine" u režiji Vang Đisina, čiju okosnicu čine događaji i ličnosti ključni za nastanak današnje Kine, koja ove godine obilježava 70 godina od osnivanja. 

Tokom petodnevnog programa publika će, osim tog ostvarenja snimljenog ove godine, imati priliku da vidi filmove novije kineske produkcije, od igranog "Operacija Mekong" /2016/, do dokumentarnih "Majstori u Zabranjenom gradu" /2016/ i "Himalaji: Put ka vrhu" /2015/, te animiranog "Bijela zmija" /2019/. 

Druge večeri na programu je "Operacija Mekong", koju je režirao Dante Lam, jedan od najpoznatijih kineskih režisera akcionih filmova. 

Ovaj višestruko nagrađivani film /dobitnik 17 nagrada i 14 nominacija/ inspirisan je istinitim događajem iz 2011. godine, poznatim kao masakr u Mekongu. 

U subotu, 28. septembra, biće prikazan dokumentarni film "Majstori u Zabranjenom gradu" iz 2016. godine, u režiji poznatog dokumentariste Sjao Hana, koji je godinu dana ranije snimio istoimeni tv serijal, postigavši ogromnu popularnost i gledanost. 

Dokumentarni film "Majstori u Zabranjenom gradu" prikazuje obnovu relikvija i antikviteta u Muzeju palate, kako se institucionalno danas zove Zabranjeni grad, nekadašnja carska palata u Pekingu. 

Film je sniman četiri mjeseca, a snimanju je prethodilo pet godina istraživanja. Osim što detaljno istražuje istorijat kineske restauracije antikviteta, film pruža uvid u unutrašnji svijet i svakodnevni život majstora restauracije. 

Film "Bijela zmija" animirana je adaptacija drevne kineske legende o bijeloj zmiji, jedne od četiri najpopularnije kineske ljubavne legende, često korišćenog motiva u raznim vidovima kineske umjetnosti. Film je na programu u nedjelju, 29. septembra. 

Nastao u kinesko-američkoj koprodukciji, film je premijerno prikazan u Kini početkom 2019. godine, dok je u Americi prikazan u okviru ovogodišnjeg filmskog festivala fantazije u Montrealu. Dobitnik je nagrade za najbolji animirani film na ovogodišnjem Festivalu studentskog filma u Pekingu. 

Program se završava dokumentarcem Sjao Hana i Lijang Đunđana "Himalaji: Put do vrha" ili "
Ljestve do raja" /Himalaya: Ladder to Paradise/, koji će biti prikazan u ponedjeljak, 30. septembra. 

Ovo je prvi film u 4 K rezoluciji koji od početka do kraja dokumentuje osvajanje Mont Everseta. 

Film prati tibetanske studente i njihove porodice, planinu, manastir u kojem se studenti obučavaju i razne sile koje se moraju ujediniti da bi se postigao cilj veći od samog osvajanja planine. Tokom produkcije ovog izuzetnog epskog filma uvedene su brojne novine u uobičajeni način snimanja filmova dokumentarnog stila. 

Za vrijeme boravka na Palama, četvoročlana delegacija Kineskog filmskog arhiva iz Pekinga posjetiće i Filmski arhiv Kinoteke Republike Srpske. 

"Dani kineskog filma u Republici Srpskoj" organizuju se uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Grada Istočnog Sarajeva, opštine Pale i Kulturno-sportskog centra Pale. 

Sve projekcije biće održane u sali Kulturnog centra na Palama od 19.00 časova, a ulaz je slobodan. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 15m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 10m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 4m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 13m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 23m
    0