Pale: Položeni vijenci poginulim borcima

08.01.2020. 15:06
0
IZVOR: SRNA

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković položio je danas vijenac na Centralno spomen-obilježje na Palama i istakao da nema boljeg mjesta za obilježavanje 9. januara - Dana Republike od Pala koje su rodno mjesto Srpske.
-Pale su rodno mjesto Republike Srpske, simbol Srpske ne samo kod nas nego i u Srbiji i širom svijeta. Ovdje su nastale brojne institucije - naglasio je Vuković.

On je istakao da je zbog toga važno danas odati počast onima koji su dali živote za stvaranje Srpske i za ideal koji nije bio uzaludan.

Vuković, koji je član Odbora za obilježavanje Dana Republike, rekao je da je za ovu godinu dobio obećanje da će 10. januara u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajavu biti održan koncert policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, sa obraćanjem predsjednika Srpske Željke Cvijanović.

-To ocjenjumo kao pomak u našem nastojanju da u jednom od narednih godina cjelokupan republički program organizujemo na Palama i Istočnom Sarajevu - istakao je Vuković.

On je uvjeren da će se još dugo godina obilježavati Dan Republike.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević rekla je da danas polažu vijence i pale svijeća da bi se sjetili svih koji su dali najviše što su mogli kako bi Srpska slavila sutrašnji dan.

-Mi u delegaciji SDS-a godinama posjećujemo mjesta stvaranja i stradanja, pogotovo sarajevskih Srba na teritoriji grada Istočno Sarajevo gdje je Republika Srpska praktično i nastala - istakla je Jovičevićeva.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da su Pale imale specifičnu ulogu u nastanku Srpske jer su tu nastale institucije.

On je dodao da su položeni vijenci na Centralnom spomen-obilježju gdje su upisana imena 536 boraca koji su za odbranu Republike dali živote.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je da je 9. januar jedan od najbitnijih i najvažnijih datuma u istoriji Republike Srpske.

-Ovo je prilika da se sjetimo onih koji su zaslužni za stvaranje Republike. To je plaćeno skupom cijenom, a preko 23.000 pripadnika Vojske Srpske i MUP-a Srpske dalo je živote za odbranu svoga naroda - istakao je Parađina.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović istakao je da su Pale biser i najvažnije mjesto za obilježavanje Dana Republike.

-Polaganjem vijenaca prisjećamo se svih onih koji su vjerovali u ovo što se danas zove Republika Srpska - rekao je Šarović.

Vijence su položili i predstavnici grada Istočno Sarajevo, opštine Pale, boračkih organizacija, predstavnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, te delegacije SDS-a i Opštinskog odbora SDS-a Pale. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    21h 6m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    21h 13m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    17h 55m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    12h 33m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    13h 5m
    0