Пале: Положени вијенци погинулим борцима

08.01.2020. 15:06
0
ИЗВОР: СРНА

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић положио је данас вијенац на Централно спомен-обиљежје на Палама и истакао да нема бољег мјеста за обиљежавање 9. јануара - Дана Републике од Пала које су родно мјесто Српске.
-Пале су родно мјесто Републике Српске, симбол Српске не само код нас него и у Србији и широм свијета. Овдје су настале бројне институције - нагласио је Вуковић.

Он је истакао да је због тога важно данас одати почаст онима који су дали животе за стварање Српске и за идеал који није био узалудан.

Вуковић, који је члан Одбора за обиљежавање Дана Републике, рекао је да је за ову годину добио обећање да ће 10. јануара у Културном центру у Источном Новом Сарајаву бити одржан концерт полицијског оркестра Министарства унутрашњих послова Српске, са обраћањем предсједника Српске Жељке Цвијановић.

-То оцјењумо као помак у нашем настојању да у једном од наредних година цјелокупан републички програм организујемо на Палама и Источном Сарајеву - истакао је Вуковић.

Он је увјерен да ће се још дуго година обиљежавати Дан Републике.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић рекла је да данас полажу вијенце и пале свијећа да би се сјетили свих који су дали највише што су могли како би Српска славила сутрашњи дан.

-Ми у делегацији СДС-а годинама посјећујемо мјеста стварања и страдања, поготово сарајевских Срба на територији града Источно Сарајево гдје је Република Српска практично и настала - истакла је Јовичевићева.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да су Пале имале специфичну улогу у настанку Српске јер су ту настале институције.

Он је додао да су положени вијенци на Централном спомен-обиљежју гдје су уписана имена 536 бораца који су за одбрану Републике дали животе.

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина рекао је да је 9. јануар један од најбитнијих и најважнијих датума у историји Републике Српске.

-Ово је прилика да се сјетимо оних који су заслужни за стварање Републике. То је плаћено скупом цијеном, а преко 23.000 припадника Војске Српске и МУП-а Српске дало је животе за одбрану свога народа - истакао је Парађина.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић истакао је да су Пале бисер и најважније мјесто за обиљежавање Дана Републике.

-Полагањем вијенаца присјећамо се свих оних који су вјеровали у ово што се данас зове Република Српска - рекао је Шаровић.

Вијенце су положили и представници града Источно Сарајево, општине Пале, борачких организација, представници Полицијске управе Источно Сарајево, те делегације СДС-а и Општинског одбора СДС-а Пале. 

Коментари 0
Повезане вијести
У недјељу гусларско вече у Палама У недјељу гусларско вече у Палама
У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    20h 27m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 23m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    19h 27m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    16h 20m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    18h 17m
    0