Pandurević predala zahtjev Sudu BiH da van snage stavi Pravilnik o registraciji vozila Vojina Mitrovića

23.09.2022. 17:30
0
IZVOR: katera.news

Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS predala je zahtjev Sudu BiH za ocjenu zakonitosti Pravilnika o registraciji vozila u BiH koji je donio ministar Vojin Mitrović.

Prema njenim riječima, ovim Pravilnikom će se firmi u kojoj zaposlen sin Mitrovića, kao konsultant, plaćati 9 KM za stiker o registraciji preko kojeg će se moći pratiti naše kretanje.

- Uložila sam i zahtjev predsjedniku Suda da se po ovom predmetu postupi prioritetno kako bi bila spriječena šteta po građane i budžete - izjavila je Pandurevićeva.

- Ovim pravilnikom se potpuno nezakonito poslovi entitetskih MUP-ova prebacuju privatnoj firmi koja je ''nacrtana'', a prema pisanju medija to je ''Prointer'' u kojem je konsultant Igor Dodik, i donijet je upravo zato da bi pomenuta firma zgrnula milione i to na štetu budžeta institucija BiH i entitetskih MUP-ova. Što je najmonstruoznije, pomoću novih stikera koji će imati čipove, potpuno nezakonito prati se kretanje automobila i lica koja njima upravljaju, čime je ugroženo naše pravo privatnosti pa i sloboda - kazala je Pandurevićeva.

Napominje da bi smo prema spornom pravilniku stiker koji košta 1-1,5 KM, mi ''Prointeru'' plaćali 9 KM i to narednih 10 godina.

- Kada se to pomnoži sa 1,2 miliona vozila i deset godina, jasno je da se nacrtanoj ''stručnoj instituciji'' iz naših džepova godišnje crta preko 9,5 miliona KM - precizira Pandurević.

Navodi da je ovo prvi put u istoriji postdejtonske BiH da jedan ministar u Savjetu ministara nadležnost entitetske institucije (MUP-a) prenosi na drugi organ – u ovom slučaju privatno preduzeće.

- Ovim je prekršen i Zakon u upravi BiH koji propisuje da se javna ovlašćenja ''stručnoj instituciji'' mogu povjeriti samo zakonom, a ne nekakvim pravilnicima. Prekršen je i Zakon o Agenciji za identifikaciona dokumenta koja je jedina nadležna za identifikaciona dokumenta, odnosno stikere, ali i Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH - kaže Pandurevićeva.

 Dodaje da nadalje, poslovnom subjektu ministar Mitrović potpuno nezakonito daje naše lične i privatne podatke kao što je lokacija vozila čime je ugrožena privatnost građana, i osnovna prava i slobode. Da ne govorimo šta to znači s aspekta da vozila štićenih ličnosti prati i locira privatna firma, i da Mitrović pri tome nije zatražio mišljenje bezbjednosnih agencija.

 - Mitroviću se žurilo da javni novac, naš novac, na kraju mandata prebaci privatnim licima, odnosno povlašćenoj firmi, ali mu je jedino uspjelo da sebi obezbijedi krivičnu prijavu. Uvjerena sam i zato ovo i radim da će Sud BiH ukinuti Mitrovićev Pravilnik jer je on nezakonit iz razloga koje sam nabrojala i  neustavan zbog narušavanja privatnosti i slobode kretanja - rekla je Pandurevićeva.

Poručila je da nakon ovog, svi treba dobro da razmisle da li se isplati odgovarati za nezakonito namicanje poslova dvorskim firmama. 

Komentari za ovu vijest su isključeni.
Povezane vijesti
Novi “šamar” za Pravilnik o registraciji vozila ministra Mitrovića Novi “šamar” za Pravilnik o registraciji vozila ministra Mitrovića
Dodiku četiri delegata u Domu naroda BiH, opoziciji opet samo jedan Dodiku četiri delegata u Domu naroda BiH, opoziciji opet samo jedan
Nastavljaju se pregovori o formiranju vlasti na nivou BiH Nastavljaju se pregovori o formiranju vlasti na nivou BiH
Najčitanije
 • Tužilaštvo potvrdilo hapšenje Lučića
  14h 36m
  10
 • Lice lišeno slobode zbog pokušaja ubistva u Istočnom Novom Sarajevu
  15h 49m
  6
 • Babalj: "Neznani junak iz vlasti podržao SDS, nestala tri glasa za PDP" (VIDEO)
  11h 2m
  0
 • Dragica hrabrim korakom gazi stazu od trnja do zvijezda
  14h 58m
  2
 • Ista cijena struje i ljeti i zimi
  17h 22m
  6