Pandurević predala zahtjev Sudu BiH da van snage stavi Pravilnik o registraciji vozila Vojina Mitrovića

23.09.2022. 17:30
0
IZVOR: katera.news

Aleksandra Pandurević, član Glavnog odbora SDS predala je zahtjev Sudu BiH za ocjenu zakonitosti Pravilnika o registraciji vozila u BiH koji je donio ministar Vojin Mitrović.

Prema njenim riječima, ovim Pravilnikom će se firmi u kojoj zaposlen sin Mitrovića, kao konsultant, plaćati 9 KM za stiker o registraciji preko kojeg će se moći pratiti naše kretanje.

- Uložila sam i zahtjev predsjedniku Suda da se po ovom predmetu postupi prioritetno kako bi bila spriječena šteta po građane i budžete - izjavila je Pandurevićeva.

- Ovim pravilnikom se potpuno nezakonito poslovi entitetskih MUP-ova prebacuju privatnoj firmi koja je ''nacrtana'', a prema pisanju medija to je ''Prointer'' u kojem je konsultant Igor Dodik, i donijet je upravo zato da bi pomenuta firma zgrnula milione i to na štetu budžeta institucija BiH i entitetskih MUP-ova. Što je najmonstruoznije, pomoću novih stikera koji će imati čipove, potpuno nezakonito prati se kretanje automobila i lica koja njima upravljaju, čime je ugroženo naše pravo privatnosti pa i sloboda - kazala je Pandurevićeva.

Napominje da bi smo prema spornom pravilniku stiker koji košta 1-1,5 KM, mi ''Prointeru'' plaćali 9 KM i to narednih 10 godina.

- Kada se to pomnoži sa 1,2 miliona vozila i deset godina, jasno je da se nacrtanoj ''stručnoj instituciji'' iz naših džepova godišnje crta preko 9,5 miliona KM - precizira Pandurević.

Navodi da je ovo prvi put u istoriji postdejtonske BiH da jedan ministar u Savjetu ministara nadležnost entitetske institucije (MUP-a) prenosi na drugi organ – u ovom slučaju privatno preduzeće.

- Ovim je prekršen i Zakon u upravi BiH koji propisuje da se javna ovlašćenja ''stručnoj instituciji'' mogu povjeriti samo zakonom, a ne nekakvim pravilnicima. Prekršen je i Zakon o Agenciji za identifikaciona dokumenta koja je jedina nadležna za identifikaciona dokumenta, odnosno stikere, ali i Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH - kaže Pandurevićeva.

 Dodaje da nadalje, poslovnom subjektu ministar Mitrović potpuno nezakonito daje naše lične i privatne podatke kao što je lokacija vozila čime je ugrožena privatnost građana, i osnovna prava i slobode. Da ne govorimo šta to znači s aspekta da vozila štićenih ličnosti prati i locira privatna firma, i da Mitrović pri tome nije zatražio mišljenje bezbjednosnih agencija.

 - Mitroviću se žurilo da javni novac, naš novac, na kraju mandata prebaci privatnim licima, odnosno povlašćenoj firmi, ali mu je jedino uspjelo da sebi obezbijedi krivičnu prijavu. Uvjerena sam i zato ovo i radim da će Sud BiH ukinuti Mitrovićev Pravilnik jer je on nezakonit iz razloga koje sam nabrojala i  neustavan zbog narušavanja privatnosti i slobode kretanja - rekla je Pandurevićeva.

Poručila je da nakon ovog, svi treba dobro da razmisle da li se isplati odgovarati za nezakonito namicanje poslova dvorskim firmama. 

Komentari za ovu vijest su isključeni.
Povezane vijesti
Miličević: Djelimično riješen problem finansiranja stranke Miličević: Djelimično riješen problem finansiranja stranke
Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice Slaviša Mazić kandidat SDS za načelnika Vlasenice
Miličević: Riješili smo problem ličnih primanja naših zaposlenih u SDS-u Miličević: Riješili smo problem ličnih primanja naših zaposlenih u SDS-u
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    10h 44m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    11h 59m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    17h 50m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    16h 17m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    18h 9m
    0