Пандуревић предала захтјев Суду БиХ да ван снаге стави Правилник о регистрацији возила Војина Митровића

23.09.2022. 17:30
0
ИЗВОР: katera.news

Александра Пандуревић, члан Главног одбора СДС предала је захтјев Суду БиХ за оцјену законитости Правилника о регистрацији возила у БиХ који је донио министар Војин Митровић.

Према њеним ријечима, овим Правилником ће се фирми у којој запослен син Митровића, као консултант, плаћати 9 КМ за стикер о регистрацији преко којег ће се моћи пратити наше кретање.

- Уложила сам и захтјев предсједнику Суда да се по овом предмету поступи приоритетно како би била спријечена штета по грађане и буџете - изјавила је Пандуревићева.

- Овим правилником се потпуно незаконито послови ентитетских МУП-ова пребацују приватној фирми која је ''нацртана'', а према писању медија то је ''Проинтер'' у којем је консултант Игор Додик, и донијет је управо зато да би поменута фирма згрнула милионе и то на штету буџета институција БиХ и ентитетских МУП-ова. Што је најмонструозније, помоћу нових стикера који ће имати чипове, потпуно незаконито прати се кретање аутомобила и лица која њима управљају, чиме је угрожено наше право приватности па и слобода - казала је Пандуревићева.

Напомиње да би смо према спорном правилнику стикер који кошта 1-1,5 КМ, ми ''Проинтеру'' плаћали 9 КМ и то наредних 10 година.

- Када се то помножи са 1,2 милиона возила и десет година, јасно је да се нацртаној ''стручној институцији'' из наших џепова годишње црта преко 9,5 милиона КМ - прецизира Пандуревић.

Наводи да је ово први пут у историји постдејтонске БиХ да један министар у Савјету министара надлежност ентитетске институције (МУП-а) преноси на други орган – у овом случају приватно предузеће.

- Овим је прекршен и Закон у управи БиХ који прописује да се јавна овлашћења ''стручној институцији'' могу повјерити само законом, а не некаквим правилницима. Прекршен је и Закон о Агенцији за идентификациона документа која је једина надлежна за идентификациона документа, односно стикере, али и Закон о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ - каже Пандуревићева.

 Додаје да надаље, пословном субјекту министар Митровић потпуно незаконито даје наше личне и приватне податке као што је локација возила чиме је угрожена приватност грађана, и основна права и слободе. Да не говоримо шта то значи с аспекта да возила штићених личности прати и лоцира приватна фирма, и да Митровић при томе није затражио мишљење безбједносних агенција.

 - Митровићу се журило да јавни новац, наш новац, на крају мандата пребаци приватним лицима, односно повлашћеној фирми, али му је једино успјело да себи обезбиједи кривичну пријаву. Увјерена сам и зато ово и радим да ће Суд БиХ укинути Митровићев Правилник јер је он незаконит из разлога које сам набројала и  неуставан због нарушавања приватности и слободе кретања - рекла је Пандуревићева.

Поручила је да након овог, сви треба добро да размисле да ли се исплати одговарати за незаконито намицање послова дворским фирмама. 

Коментари за ову вијест су искључени.
Повезане вијести
Божовић нови предсједник Општинског одбора Српске демократске странке Источна Илиџа (ФОТО) Божовић нови предсједник Општинског одбора Српске демократске странке Источна Илиџа (ФОТО)
СДС Фоча: Утврдити одговорност за лоше пословање ПВиК „Изворa“ СДС Фоча: Утврдити одговорност за лоше пословање ПВиК „Изворa“
Изборна скупштина СДС-а 11. јуна у Бањалуци Изборна скупштина СДС-а 11. јуна у Бањалуци
Најчитаније
 • Бачена бомба у двориште породичне куће у Сокоцу
  19h 57m
  3
 • Сокочанин аутом ударио двојицу суграђана
  20h 20m
  0
 • Београђани желе да оживе паљанско предузеће
  21h 10m
  6
 • Преминуо Синиша Драшковић
  13h 58m
  1
 • Полицајци ће уз пиштољ носити и ПОС терминале
  21h 35m
  0