Paljanski studenti: Pismo podrške obespravljenoj braći u Crnoj Gori

28.12.2019. 21:53
1
IZVOR: Katera

Na redakciju našeg portala stiglo je pismo Studentske organizacije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a povodom situacije u Crnoj Gori. Isto prenosimo u cjelini.

 

"PISMO PODRŠKE OBESPRAVLjENOJ BRAĆI U CRNOJ GORI

 

Krstonosna i podvižnička braćo svetosavska i svetovasilijevska u Crnoj Gori, koja je danas mnogo više Karadag nego Crna Gora!

 

Osjećamo potrebu i znamo dužnost da vam u ovim sudbonosnim i stradalničkim danima kad je „vražja sila odsvud oklopila“ pokažemo bratsku ljubav i pružimo podršku, a najmanje što možemo jeste ovo pismo ohrabrenja. Bar ovako želimo da odgovorimo na onaj vapaj vladike Danila „da je igđe brata u svijetu, / da požali ka da bi pomoga!“

Svjesni smo i činjenice da je velikom broju studenata, ali i profesora Filozofskog fakulteta na Palama i cjelokupnog Univerziteta u Istočnom Sarajevu prebivalište u Crnoj Gori. Već duže vrijeme svjedočimo da usljed ideoloških i političkih pritisaka studenti iz Crne Gore prelaze na naš fakultet, a u prvom redu studenti nacionalnih disciplina: istorije i srpskog jezika i književnosti. Isto je i sa nekim profesorima koji su, kao nacionalno i politički nepodobni u Crnoj Gori, morali pronaći pribježište kod nas. Sve ovo nam govori o permanentnom i temeljnom antisrpskom djelovanju aktuelnih crnogorskih vlasti, koje su, opijene komunističko-titoističkim recidivima, danas u službi ko zna čijoj.

Najveća srpska i pravoslavna svetinja u Crnoj Gori – manastir Ostrog, iako formalno pripada Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, ništa manje ne pripada ni Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj, odnosno njenom vjernom narodu. Manastir Ostrog kao simbol pravoslavlja u Crnoj Gori podignut je rukom Sv. Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, za koga znamo i ko je i odakle je – Srbin Hercegovac, a ne Crnogorac, a on je ono što čini ovu svetinju svetinjom. Njegovo ime svjedoči o jedinstvu ovoga duhovnog i nacionalnog prostora, koji je uvijek i po svemu etnički bio srpski, a u regionalnom smislu ne crnogorski već dobrim dijelom hercegovački. Zato se aktuelna politička dešavanja u vezi s donošenjem tzv. Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori ne tiču samo Srba u Crnoj Gori, već podjednako i Srba u Hercegovini, odnosno Srba u Republici Srpskoj.

Postupci današnjeg crnogorskog režima podsjećaju nas na postupke Austrougarske i ND Hrvatske sprovođene nad srpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini u 20. vijeku, kad su nam zabranjivali ćirilicu, preimenovali jezik, ukidali vjeronauku, nametali nesrpsko ime i regionalno (Bosanac) namjesto nacionalnog (Srbin). Udarali su nam i na crkvu i na sveštenstvo. Zato vas iskreno razumijemo. Mi i danas pamtimo oslobodilačku vojsku serdara Janka Vukotića, čiji se barjak vijorio u Palama i na Romaniji 1914. Tu smo da dug odužimo!

Da nam Rođenje Hristovo, koje uskoro dočekujemo, donese mira i sloge i da opameti velikaše, „proklete im duše“! Oriće se Republikom Srpskom ovih dana ona stara:

„Uz Božićne hladne dane,

Crnogorci Ostrog brane!“

 

 

Uz bratski pozdrav,

Studentska organizacija

Filozofskog fakulteta Pale"

28. 12. 2019. lj. G. na dan rođenja

Sv. Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Zoran Mičić 29.12.2019. 08:50
    Ima li kraja divljanju ,,bratije Milogoraca"
Povezane vijesti
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO
Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    17h 16m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 0m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    10h 45m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    7h 44m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    7h 50m
    0