Паљански студенти: Писмо подршке обесправљеној браћи у Црној Гори

28.12.2019. 21:53
1
ИЗВОР: Катера

На редакцију нашег портала стигло је писмо Студентске организације Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, а поводом ситуације у Црној Гори. Исто преносимо у цјелини.

 

"ПИСМО ПОДРШКЕ ОБЕСПРАВЉЕНОЈ БРАЋИ У ЦРНОЈ ГОРИ

 

Крстоносна и подвижничка браћо светосавска и световасилијевска у Црној Гори, која је данас много више Карадаг него Црна Гора!

 

Осјећамо потребу и знамо дужност да вам у овим судбоносним и страдалничким данима кад је „вражја сила одсвуд оклопила“ покажемо братску љубав и пружимо подршку, а најмање што можемо јесте ово писмо охрабрења. Бар овако желимо да одговоримо на онај вапај владике Данила „да је игђе брата у свијету, / да пожали ка да би помога!“

Свјесни смо и чињенице да је великом броју студената, али и професора Филозофског факултета на Палама и цјелокупног Универзитета у Источном Сарајеву пребивалиште у Црној Гори. Већ дуже вријеме свједочимо да усљед идеолошких и политичких притисака студенти из Црне Горе прелазе на наш факултет, а у првом реду студенти националних дисциплина: историје и српског језика и књижевности. Исто је и са неким професорима који су, као национално и политички неподобни у Црној Гори, морали пронаћи прибјежиште код нас. Све ово нам говори о перманентном и темељном антисрпском дјеловању актуелних црногорских власти, које су, опијене комунистичко-титоистичким рецидивима, данас у служби ко зна чијој.

Највећа српска и православна светиња у Црној Гори – манастир Острог, иако формално припада Митрополији црногорско-приморској, ништа мање не припада ни Епархији захумско-херцеговачкој, односно њеном вјерном народу. Манастир Острог као симбол православља у Црној Гори подигнут је руком Св. Василија Острошког и Тврдошког, за кога знамо и ко је и одакле је – Србин Херцеговац, а не Црногорац, а он је оно што чини ову светињу светињом. Његово име свједочи о јединству овога духовног и националног простора, који је увијек и по свему етнички био српски, а у регионалном смислу не црногорски већ добрим дијелом херцеговачки. Зато се актуелна политичка дешавања у вези с доношењем тзв. Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори не тичу само Срба у Црној Гори, већ подједнако и Срба у Херцеговини, односно Срба у Републици Српској.

Поступци данашњег црногорског режима подсјећају нас на поступке Аустроугарске и НД Хрватске спровођене над српским становништвом у Босни и Херцеговини у 20. вијеку, кад су нам забрањивали ћирилицу, преименовали језик, укидали вјеронауку, наметали несрпско име и регионално (Босанац) намјесто националног (Србин). Ударали су нам и на цркву и на свештенство. Зато вас искрено разумијемо. Ми и данас памтимо ослободилачку војску сердара Јанка Вукотића, чији се барјак вијорио у Палама и на Романији 1914. Ту смо да дуг одужимо!

Да нам Рођење Христово, које ускоро дочекујемо, донесе мира и слоге и да опамети великаше, „проклете им душе“! Ориће се Републиком Српском ових дана она стара:

„Уз Божићне хладне дане,

Црногорци Острог бране!“

 

 

Уз братски поздрав,

Студентска организација

Филозофског факултета Пале"

28. 12. 2019. љ. Г. на дан рођења

Св. Василија Острошког и Тврдошког

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Zoran Mičić 29.12.2019. 08:50
    Ima li kraja divljanju ,,bratije Milogoraca"
Повезане вијести
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 48m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    15h 2m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    12h 52m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    16h 7m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    5h 17m
    0