Papratna njiva: Služen parastos za žrtve nekažnjenog zločina

20.09.2024. 14:19
0
IZVOR: radiofoca.com

Pomen parastosom kod spomenika na Papratnoj njivi, na starom makadamskom putu Miljevina-Kalinovik, danas su obilježene 32 godine od stradanja 42 srpska civila i borca, koje su u zasjedi pobili pripadnici muslimanske vojske.

Osim spomenika, na kojem su uklesana imena stradalih, o ovom zločinu muslimanske vojske i danas svjedoče ostaci vojnog kamiona koji je 20. septembra 1992. godine, vraćajući se iz Kalinovika za Miljevinu, pogođen sa više raketnih bacača, a na kojem je bilo i dosta civila prethodno izbjeglih iz Trnova.

Najmlađa žrtva bio je Slobodan Mastilo, koji je imao nepunih 16 godina, a zajedno sa njim poginuo je i njegov četiri godine stariji brat Dušan.

Na kamionu je poginulo i šest žena. Među njima su bile Dragana Džilit od 17 godina i njena majka Jovanka stara 56 godina, koje su prethodno iz Trnova izbjegle u Kalinovik, odakle su se kamionom zaputile u Foču.

Za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Cvijeće na spomenik su položili i svijeće prislužili porodice i prijatelji, delegacije organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te opštine Foča, Kalinovik i Trnovo. 

Novinar: Igor Janković

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi
Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa Hrvatski izum – Kazani za pravljenje sapuna od srpskog mesa
Odata počast prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskoj (FOTO) Odata počast prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskoj (FOTO)
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    21h 15m
    0
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    19h 24m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    8h 5m
    0
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    2h 50m
    0
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    5h 51m
    0