Папратна њива: Служен парастос за жртве некажњеног злочина

20.09.2024. 14:19
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Помен парастосом код споменика на Папратној њиви, на старом макадамском путу Миљевина-Калиновик, данас су обиљежене 32 године од страдања 42 српска цивила и борца, које су у засједи побили припадници муслиманске војске.

Осим споменика, на којем су уклесана имена страдалих, о овом злочину муслиманске војске и данас свједоче остаци војног камиона који је 20. септембра 1992. године, враћајући се из Калиновика за Миљевину, погођен са више ракетних бацача, а на којем је било и доста цивила претходно избјеглих из Трнова.

Најмлађа жртва био је Слободан Мастило, који је имао непуних 16 година, а заједно са њим погинуо је и његов четири године старији брат Душан.

На камиону је погинуло и шест жена. Међу њима су биле Драгана Џилит од 17 година и њена мајка Јованка стара 56 година, које су претходно из Трнова избјегле у Калиновик, одакле су се камионом запутиле у Фочу.

За овај злочин нико није одговарао.

Цвијеће на споменик су положили и свијеће прислужили породице и пријатељи, делегације организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те општине Фоча, Калиновик и Трново. 

Новинар: Игор Јанковић

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви
Хрватски изум – Казани за прављење сапуна од српског меса Хрватски изум – Казани за прављење сапуна од српског меса
Одата почаст првим жртвама НАТО бомбардовања у Српској (ФОТО) Одата почаст првим жртвама НАТО бомбардовања у Српској (ФОТО)
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    21h 12m
    0
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    19h 21m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    8h 2m
    0
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    2h 47m
    0
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    5h 48m
    0