Parastos Spomenku Gostiću danas u Doboju

20.03.2021. 10:02
0
IZVOR: SRNA

Sveštenstvo Arhijerejskog namjesništva dobojskog služiće danas parastos za najmlađeg odlikovanog borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića, koji je poginuo 20. marta 1993. godine na Ozrenu, rečeno je Srni ovog namjesništva.

Parastos će biti služen u 11.00 časova kod Spomenkove biste u porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju, nakon liturgije, a najaveljno je i prisustvo gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića.

Najmlađem poginulom borcu Vojske Republike Srpske prastos će biti služen i sutra na grobnom mjestu u naselju Jovići, koji je nakon ratnih sukoba pripalo federalnoj opštini Maglaj.

Parastos će biti služen oko 13.00 časova.

- Svi koji imaju želju da odaju počast mogu doći u Doboj u blizini autobuske stanice i `Nestro` pumpe, odakle ćemo u 11.00 časova krenuti na Ozren na Spomenkovo grobno mjesto -  rekao je Srni Mile Savić, autor dokumentarnog filma "Spomenko na vječnoj straži" i knjige "Spomenko i Ozren".

Savić je podsjetio da su članovi Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe" iz Bijeljine 2017. godine na mjesnom groblju Jovići uredili spomenik i grobno mjesto za najmlađeg borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića.

Spomenko Gostić je rođen 15. avgusta 1978. u Doboju.

Po izbijanju rata živio je sa majkom Milenom u selu Jovići nadomak Maglaja, koje je bilo okruženo naseljima sa većinskim muslimanskim stanovništvom, pa se ubrzo našlo na prvoj liniji fronta.

Tokom aprila Gostiću je umrla majka, pa je ostao da živi sa bakom, koja je septembra 1992. godine poginula u granatiranju sela od takozvane Armije Republike BiH.

Spomenko se prijavljuje u Vojsku Republike Srpske, gdje je u početku bio kurir, da bi potom bio prebačen na razvoženje hrane borcima na prvim linijama fronta.

Obavljajući povjerene mu zadatke, jednom prilikom je sa konjskom zapregom upao u minsko polje, pri čemu su konji stradali, a on je bio lakše povrijeđen, a nakon tog ranjavanja, još je jednom bio lakše ranjen.

U martu 1993, tokom granatiranja položaja srpske vojske, pet vojnika je poginulo, a Gostić je teško ranjen - umro je 20. marta 1993. u Jovićima na Ozrenu, a sahranjen je sa stradalim saborcima na seoskom groblju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Navršila se 31 godina od pogibije Spomenka Gostića Navršila se 31 godina od pogibije Spomenka Gostića
Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe
Priča o Spomenku – malom dječaku i velikom heroju Priča o Spomenku – malom dječaku i velikom heroju
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    17h 53m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    18h 0m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    14h 42m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    9h 20m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    9h 52m
    0