Patrijarh Porfirije: Hristos mora biti ogledalo i mjera

25.05.2023. 21:50
0
IZVOR: srna.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije pozvao je okupljene pred Hramom Svetog Save na Vračaru da ne dozvole da se zajednička nesreća zloupotrebljava međusobnim optužbama.

Patrijarh je naglasio da se Srbija nedavno suočila sa strašnim zlom koje je napalo djecu, pred kojim su svi zanijemili.

On je istakao da se zlo ne može pobijediti institucijama, tehnikama, vještinama, koje jesu potrebne, ali suštinska pitanja o cilju i smislu postojanja, o stradanju, radosti i tuzi, životu i smrti, dobru i zlu, ostaju bez konačnog odgovora.

- Nijedno ključno pitanje čovjek ne može rešiti samo svojim snagama, već udružiti se sa snagom Božijom - rekao je patrijarh nakon molebana koji je služen po dolasku Spasovdanske litije.

On je podsjetio da je svetosavski srpski narod prošao sve teškoće, raspeća, mučeničke smrti, nezamislive golgote stradanja, zbog toga što je imao vjeru i živio po jevanđeljskim vrijednostima.

- Ne dozvolimo da zajedničku nesreću zloupotrebljavamo optužujući jedni druge, iako smo različiti i različitimo mislimo ne dolivajmo ulje na vatru - rekao je patrijarh.

Slika

Foto: D. Milovanović

On je istakao da Hristos mora biti tačka oslonca za sve, u porodici, školi i na svakom drugom mjestu.

- Hristos mora biti ogledalo i mjera, ako je on na prvom mjestu razlikovaćemo istinu od laži, belo od crnog, dobro od zla - istakao je patrijarh.

On je istakao važnost Kosova i Metohije za koje je rekao da je oko i srce srpskog naroda.

- Kada neko uzima oko potrebna je molitva i sabirati snage da bi sačuvali Kosovo i Metohiju kao dio Srbije. Sabirajmo se, potrebna nam je snaga. Svi smo odgovorni, a Crkva je samo svoja i ne treba da je niko da svojata, uvek je na strani svog naroda - rekao je patrijarh.

On je ponovio da su bližnji svetinja, kao što su svetinja Gračanica, Pećka patrijaršija, Dečani, Sopoćani, Krka, Studenica, Morača, Krušedol.

- Mi moramo znati da je to naša lična karta, naše ime i prezime. Iskreno se zapitajmo da li to znamo ili bi da prihvatimo nešto tuđe. Dok stojimo zajedno i okupljamo se ostaćemo svoji. Narod golgote i vaskrsenja će živeti - zaključio je patrijarh.

Njegova svetost predvodio je Spasovdansku litiju u kojoj je bio ogroman broj Beograđana, a na čijem čelu je kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog.

 • Slika
 • Slika

Foto: Z. Jovanović

Litija je krenula ispred Vaznesenjske crkve, a stala je na raskrsnici ulica Kralja Milana i Kralja Milutina gdje je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je pomen stradaloj djeci u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, njihovom čuvaru i mladima koji su ubijeni u mladenovačkim selima, kao i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Tradicionalna Spasovdanska litija ove godine, zbog tragedija koje su zadesile Srbiju, nema svečarski već molitveni karakter.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
Nacistička Njemačka prije 83 godine bombardovala Beograd Nacistička Njemačka prije 83 godine bombardovala Beograd
Koji je najskuplji, a koji najjeftiniji automobil na Sajmu u Beogradu Koji je najskuplji, a koji najjeftiniji automobil na Sajmu u Beogradu
Najčitanije
 • Građani traže pomoć zbog zmija
  17h 41m
  1
 • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
  21h 29m
  4
 • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
  3h 34m
  0
 • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
  6h 58m
  0
 • NBA igraču doživotna suspenzija
  19h 51m
  0