Патријарх Порфирије: Христос мора бити огледало и мјера

25.05.2023. 21:50
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије позвао је окупљене пред Храмом Светог Саве на Врачару да не дозволе да се заједничка несрећа злоупотребљава међусобним оптужбама.

Патријарх је нагласио да се Србија недавно суочила са страшним злом које је напало дјецу, пред којим су сви занијемили.

Он је истакао да се зло не може побиједити институцијама, техникама, вјештинама, које јесу потребне, али суштинска питања о циљу и смислу постојања, о страдању, радости и тузи, животу и смрти, добру и злу, остају без коначног одговора.

- Ниједно кључно питање човјек не може решити само својим снагама, већ удружити се са снагом Божијом - рекао је патријарх након молебана који је служен по доласку Спасовданске литије.

Он је подсјетио да је светосавски српски народ прошао све тешкоће, распећа, мученичке смрти, незамисливе голготе страдања, због тога што је имао вјеру и живио по јеванђељским вриједностима.

- Не дозволимо да заједничку несрећу злоупотребљавамо оптужујући једни друге, иако смо различити и различитимо мислимо не доливајмо уље на ватру - рекао је патријарх.

Слика

Фото: Д. Миловановић

Он је истакао да Христос мора бити тачка ослонца за све, у породици, школи и на сваком другом мјесту.

- Христос мора бити огледало и мјера, ако је он на првом мјесту разликоваћемо истину од лажи, бело од црног, добро од зла - истакао је патријарх.

Он је истакао важност Косова и Метохије за које је рекао да је око и срце српског народа.

- Када неко узима око потребна је молитва и сабирати снаге да би сачували Косово и Метохију као дио Србије. Сабирајмо се, потребна нам је снага. Сви смо одговорни, а Црква је само своја и не треба да је нико да својата, увек је на страни свог народа - рекао је патријарх.

Он је поновио да су ближњи светиња, као што су светиња Грачаница, Пећка патријаршија, Дечани, Сопоћани, Крка, Студеница, Морача, Крушедол.

- Ми морамо знати да је то наша лична карта, наше име и презиме. Искрено се запитајмо да ли то знамо или би да прихватимо нешто туђе. Док стојимо заједно и окупљамо се остаћемо своји. Народ голготе и васкрсења ће живети - закључио је патријарх.

Његова светост предводио је Спасовданску литију у којој је био огроман број Београђана, а на чијем челу је кивот са моштима Светог владике Николаја Жичког.

  • Слика
  • Слика

Фото: З. Јовановић

Литија је кренула испред Вазнесењске цркве, а стала је на раскрсници улица Краља Милана и Краља Милутина гдје је Његова светост патријарх српски Порфирије служио је помен страдалој дјеци у Основној школи “Владислав Рибникар”, њиховом чувару и младима који су убијени у младеновачким селима, као и свим жртвама породичног и сваког другог насиља.

Традиционална Спасовданска литија ове године, због трагедија које су задесиле Србију, нема свечарски већ молитвени карактер.

Коментари 0
Повезане вијести
Двије бебе испале из колица, превезене у Ургентни центар Двије бебе испале из колица, превезене у Ургентни центар
Марина добила нову јетру – „Загрлићу своју ћерку, њу сам оставила да ме чека“ Марина добила нову јетру – „Загрлићу своју ћерку, њу сам оставила да ме чека“
Игор Кушић завршио школовање на Високим студијима безбједности и одбране Републике Србије Игор Кушић завршио школовање на Високим студијима безбједности и одбране Републике Србије
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    15h 10m
    6
  • Свирепо убиство српског дјечака Слободана Стојановића
    57m
    6
  • Земљотрес у БиХ
    16h 45m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    18h 49m
    10
  • Обиљежена слава Храма Сабора Светога архангела Гаврила у Палама
    18h 57m
    0