Patrijarh Porfirije: Molimo za jedinstvo i sabornost srpskog naroda

08.06.2024. 10:59
1
IZVOR: srna.rs/RTRS

Molimo za jedinstvo i sabornost srpskog naroda, kao i za mir među svim narodima, rekao je patrijarh Porfirije u besjedi nakon molebana za Srbiju i Republiku Srpsku.

Moleban je služen u sklopu obilježavanja Svesrpskog sabora.

– Kada znamo ko smo i kada čuvamo svoj pravoslavni način života, onda jesmo sposobni i da razumijemo jedni druge. Da razumijemo druge i drugačije. Da ih prihvatamo i da stupamo u dijalog – naveo je patrijarh Porfirije.

– Crkva ne pravi razliku među svojom djecom. Naš narod je jedinstven i nit koja nas povezuje jeste pravoslavna vjera i Srpska pravoslavna crkva – rekao je patrijarh Porfirije u besjedi.

Patrijarh je pozvao srpski narod na solidarnost i sabornost.

Prvi Svesrpski sabor pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" održava se danas u Beogradu. Na Saboru će učestvovati predsjednici Repblike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, najviši zvaničnici Srbije i Srpske, predstavnici Srba iz regiona i velikodostojnici SPC.

Kula Beograd sinoć je bila u bojama zastava Republike Srpske i Srbije sa porukom: "Jedan narod, jedan sabor", kojom je najavljen današnji Prvi svesrpski sabor.

Zajednička sjednica vlada Srbije i Srpske planirana je za 12.00 časova u prisustvu dvojice predsjednika i crkvenih velikodostojnika. Sjednica će biti otvorena za novinare.

Razmjena potpisanih dokumenata najavljena je za 13.00 časova u prisustvu predsjednika Srbije i Republike Srpske, a potom će se u 13.10 časova medijima obratiti Dodik i Vučić.

Od ostalih događaja u okviru Sabora, predviđeno je da Dom garde na Topčideru u 14.00 časova obiđu veterani iz Srbije i Republike Srpske, predsjednici Vučić i Dodik sa resornim ministrima.

Centralno obilježavanje manifestacije "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" biće održano na Trgu Republike u 17.00 časova.

Dvojica predsjednika će sa resornim ministrima u 17.45 časova obići Narodni muzej.

Oko 21.00 časova biće priređen vatromet iz Parka Republike Srpske na lijevoj obali Save, na Novom Beogradu.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Mira 08.06.2024. 12:10
    Srecan nam svesrpski sabor i dugo da ga slavimo u miru.
Povezane vijesti
Uspješno izvršen veoma kompleksan vazdušni transport dvomjesečne bebe Uspješno izvršen veoma kompleksan vazdušni transport dvomjesečne bebe
Građani spremni da dočekaju najavljene vreline Građani spremni da dočekaju najavljene vreline
Pokrenut disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije Pokrenut disciplinski postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije
Najčitanije
  • Grad Katera u Bosni
    2h 34m
    0
  • Major Lister sa Košara - priča o psu koji je čuvao srpsku vojsku
    4h 1m
    0
  • Radnica kladionice u Istočnoj Ilidži osumnjičena za pronevjeru 40.000 KM
    2h 20m
    0
  • Mirončuk Sergej Aleksandrovič, ruski dobrovoljac koji je dao život za Republiku Srpsku (FOTO)
    4h 47m
    6
  • Tri simptoma zapušenih krvnih sudova koji mogu izazvati infarkt
    18h 9m
    0