Patrijarh Porfirije: Molimo za jedinstvo i sabornost srpskog naroda

08.06.2024. 10:59
1
IZVOR: srna.rs/RTRS

Molimo za jedinstvo i sabornost srpskog naroda, kao i za mir među svim narodima, rekao je patrijarh Porfirije u besjedi nakon molebana za Srbiju i Republiku Srpsku.

Moleban je služen u sklopu obilježavanja Svesrpskog sabora.

– Kada znamo ko smo i kada čuvamo svoj pravoslavni način života, onda jesmo sposobni i da razumijemo jedni druge. Da razumijemo druge i drugačije. Da ih prihvatamo i da stupamo u dijalog – naveo je patrijarh Porfirije.

– Crkva ne pravi razliku među svojom djecom. Naš narod je jedinstven i nit koja nas povezuje jeste pravoslavna vjera i Srpska pravoslavna crkva – rekao je patrijarh Porfirije u besjedi.

Patrijarh je pozvao srpski narod na solidarnost i sabornost.

Prvi Svesrpski sabor pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" održava se danas u Beogradu. Na Saboru će učestvovati predsjednici Repblike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, najviši zvaničnici Srbije i Srpske, predstavnici Srba iz regiona i velikodostojnici SPC.

Kula Beograd sinoć je bila u bojama zastava Republike Srpske i Srbije sa porukom: "Jedan narod, jedan sabor", kojom je najavljen današnji Prvi svesrpski sabor.

Zajednička sjednica vlada Srbije i Srpske planirana je za 12.00 časova u prisustvu dvojice predsjednika i crkvenih velikodostojnika. Sjednica će biti otvorena za novinare.

Razmjena potpisanih dokumenata najavljena je za 13.00 časova u prisustvu predsjednika Srbije i Republike Srpske, a potom će se u 13.10 časova medijima obratiti Dodik i Vučić.

Od ostalih događaja u okviru Sabora, predviđeno je da Dom garde na Topčideru u 14.00 časova obiđu veterani iz Srbije i Republike Srpske, predsjednici Vučić i Dodik sa resornim ministrima.

Centralno obilježavanje manifestacije "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska" biće održano na Trgu Republike u 17.00 časova.

Dvojica predsjednika će sa resornim ministrima u 17.45 časova obići Narodni muzej.

Oko 21.00 časova biće priređen vatromet iz Parka Republike Srpske na lijevoj obali Save, na Novom Beogradu.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Mira 08.06.2024. 12:10
  Srecan nam svesrpski sabor i dugo da ga slavimo u miru.
Povezane vijesti
U Srpskoj najmanje 6.500 boraca ima posttraumatski stresni poremećaj U Srpskoj najmanje 6.500 boraca ima posttraumatski stresni poremećaj
Porodica Krnić: Nakon blizanaca, stižu trojke Porodica Krnić: Nakon blizanaca, stižu trojke
Snažno nevrijeme pogodilo Bileću Snažno nevrijeme pogodilo Bileću
Najčitanije
 • Dječaku iz Istočnog Sarajeva spašena ruka brzom reakcijom ljekara KCUS-a
  16h 15m
  11
 • Saslušan sveštenik sa Pala: Sumnja se da je prodavao lažne diplome "po povoljnoj cijeni"
  13h 6m
  2
 • Krađa u drogeriji u Istočnoj Ilidži
  22h 21m
  1
 • Identifikovana lica koja se dovode u vezu sa nanošenjem povreda licu u Istočnom Novom Sarajevu
  18h 10m
  1
 • U PU Istočno Sarajevo saslušana tri lica zbog prodaje i kupovine diploma
  16h 57m
  3