Patrijarh Porfirije pomaže ličnom donacijom 15 studenata u Hrvatskoj

03.10.2022. 14:02
0
IZVOR: glassrpske.com

Srpski patrijarh Porfirije donirao je Srpskom privrednom društvu Privrednik iz Zagreba sredstva dovoljna za 15 godišnjih studentskih stipendija nastavljajući i ove godine da pomaže studente u Hrvatskoj, saopštila je danas uprava Privrednika.

Patrijarh srpski Porfirije i ove godine svojom ličnom donacijom pomaže Privrednikove stipendiste.

- Njegova Svetost u tekućoj akademskoj godini putem Privrednikovog fonda „Vladimir Matijević“ stipendiraće čak 15 odličnih studenata slabijih materijalnih mogućnosti koji dolaze iz zapostavljenih i ekonomski nerazvijenih krajeva Hrvatske - saopštili su iz uprave Privrednika. Najstarija organizacija Srba u Hrvatskoj, Srpsko privredno društvo Privrednik iz Zagreba, ove godine obilježava 125. godišnjicu od svog osnivanja.

U protekloj školskoj/akademskoj godini Privrednik je stipendirao ukupno 100 talentovanih učenika i studenata, pored ostalih, i uz svesrdnu pomoć patrijarha Porfirija.

Godišnja stipendija za jednog učenika iznosi 5.000 kuna (oko 670 eura) i 10.000 kuna (oko 1.330 eura) za studenta.

- Ponosni smo i zahvalni patrijarhu Porfiriju jer on ne samo što duhovno i materijalno pomaže značajan broj naših stipendista, nego i svim članovima Privrednika, njegovim aktivistima i volonterima, daje snažnu podršku da ustraju u plemenitoj misiji pomaganja mladim ljudima da se školuju i obrazuju, jer to je za mnoge jedini put izlaska iz beznađa siromaštva i teškog života - navodi se u saopštenju.

Privrednik je i za školsku/akademsku godinu 2022/23. raspisao konkurs za stipendiranje učenika i studenata preko svoja dva fonda: Fonda „Vladimir Matijević“ i Fonda „Ivana Vujnović“ koji su otvoreni od 21. septembra do 14. oktobra 2022. godine, prenosi Srpska pravoslavna crkva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Čuvajmo i živimo predanje Hristovo Patrijarh Porfirije: Čuvajmo i živimo predanje Hristovo
Patrijarh Porfirije: „Na današnji praznik se raduje cela Vaseljena“ Patrijarh Porfirije: „Na današnji praznik se raduje cela Vaseljena“
Zloupotreba imena patrijarha na lažnim nalozima na mrežama Zloupotreba imena patrijarha na lažnim nalozima na mrežama
Najčitanije
 • Pjesma o djevojčici Veli - cvijećem dočekala crnogorsku vojsku i zbog toga ubijena (FOTO)
  3h 50m
  1
 • Neustrašivi mašinovođa Vojin Nikitović
  12h 33m
  0
 • Katić najavio mogućnost osnivanja Doma zdravlja u Istočnoj Ilidži?
  10h 12m
  4
 • Hapšenje zbog spida u Istočnoj Ilidži
  11h 23m
  0
 • Policijska akcija u Sarajevu: Pretresi i hapšenja zbog droge, pronađeno oružje i municija
  8h 38m
  1