Патријарх Порфирије помаже личном донацијом 15 студената у Хрватској

03.10.2022. 14:02
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Српски патријарх Порфирије донирао је Српском привредном друштву Привредник из Загреба средства довољна за 15 годишњих студентских стипендија настављајући и ове године да помаже студенте у Хрватској, саопштила је данас управа Привредника.

Патријарх српски Порфирије и ове године својом личном донацијом помаже Привредникове стипендисте.

- Његова Светост у текућој академској години путем Привредниковог фонда „Владимир Матијевић“ стипендираће чак 15 одличних студената слабијих материјалних могућности који долазе из запостављених и економски неразвијених крајева Хрватске - саопштили су из управе Привредника. Најстарија организација Срба у Хрватској, Српско привредно друштво Привредник из Загреба, ове године обиљежава 125. годишњицу од свог оснивања.

У протеклој школској/академској години Привредник је стипендирао укупно 100 талентованих ученика и студената, поред осталих, и уз свесрдну помоћ патријарха Порфирија.

Годишња стипендија за једног ученика износи 5.000 куна (око 670 еура) и 10.000 куна (око 1.330 еура) за студента.

- Поносни смо и захвални патријарху Порфирију јер он не само што духовно и материјално помаже значајан број наших стипендиста, него и свим члановима Привредника, његовим активистима и волонтерима, даје снажну подршку да устрају у племенитој мисији помагања младим људима да се школују и образују, јер то је за многе једини пут изласка из безнађа сиромаштва и тешког живота - наводи се у саопштењу.

Привредник је и за школску/академску годину 2022/23. расписао конкурс за стипендирање ученика и студената преко своја два фонда: Фонда „Владимир Матијевић“ и Фонда „Ивана Вујновић“ који су отворени од 21. септембра до 14. октобра 2022. године, преноси Српска православна црква.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије о Фочи и њеним житељима Патријарх Порфирије о Фочи и њеним житељима
Патријарх Порфирије освештао храм у Фочи: Велики благослов излио се на Фочу и Српску Патријарх Порфирије освештао храм у Фочи: Велики благослов излио се на Фочу и Српску
Храм Светог Саве је срце Фоче које куца Христовом љубављу Храм Светог Саве је срце Фоче које куца Христовом љубављу
Најчитаније
 • Вјечне расправе о календару: Да ли би Срби прихватили промјену датума славе
  8h 34m
  1
 • У препуној сали Kултурног центра изведена монодрама "К`о камен"
  22h 16m
  0
 • Удружење "Гробари Пале" организује још једну божићну хуманитарну акцију
  9h 38m
  0
 • У Српској смањено очекивано трајање живота
  10h 10m
  0
 • Црква Светог Николе: Уз обнову светиње освјежен богослужбени живот
  7h 28m
  0