Patrijarh Porfirije: Sjaj obnovljene svetinje - zalog unutrašnje obnove

14.09.2024. 12:27
0
IZVOR: srna.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je danas u drevnom manastiru Rmanj u Martin Brodu da je sjaj ove obnovljene svetinje i zalog unutrašnje obnove srpskog naroda.

Srpski patrijarh rekao je, nakon liturgije u Rmnju, gd‌je je danas osveštan manastirski Hram Svetog Nikolaja Čudotvorca, da je velika radost i blagoslov što se srpski narod sreo u ljubavi u ovom manastiru da se pomoli.

- Molitva nas pravoslavnih izražava ono što jesmo i danas u molitvi se pominje mir i dobro među svim ljudima - poručio je patrijarh Porfirije u besjedi.

Njegova svetost je naglasio da nema veće vjere i savršenije od hrišćanske, da ona otkriva i poziva svakog čovjeka u punoću poznanja Boga.

- Program, kriterijumi i vrednosti u kojima se razvijao i oblikovao srpski narod kroz istoriju jesu Jevanđenje i zapovesti Božije - naglasio je srpski patrijarh.

Patrijarh Porfirije je dodao da su države mijenjale svoje granice, a da je srpski narod znao ko je i šta je, da je pravoslavni i hrišćanski.

Srpski patrijarh istakao je da je smisao pravoslavne vjere da srpski narod bude bolji, a ne da mijenja svijet oko sebe - da raste u vrlini, dobru i čestitosti.

- Bićemo bolji za druge i drugačije i bićemo bolji njima, a onda će Bog dati da oni budu bolji nama - naglasio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je pozvao vjernike da uvijek budu narod Hristov i da opraštaju jedni drugima.

- Kad budemo bolji, biće sve bolje - poručio je patrijarh.

Srpski patrijarh je rekao da je Rmanj drevna svetinja koja je stradala sa svojim narodom i da se sa njim obnovila u punom sjaju.

- I to je znak Božiji. Sjaj svetinje je i zalog obnove naše unutrašnje i naroda svugde i na svakom mestu - dodao je patrijarh.

Njegova svetost je pozvao vjernike da budu čvrsti u vjeri, da srpski narod bude jedan, jedinstven.

- Neka vas Gospod blagoslovi za dobro svoje i dobro svih, neka Gospod podari slogu među nama i da imamo razumevanja od onih koji su oko nas drugi i drugačiji - poručio je patrijarh Porfirije, koji je danas služio Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Rmanj u Federaciji BiH i osveštao novoobnovljeni manastirski hram Svetog Nikolaja Čudotvorca.

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije svečano dočekan u Bosanskom Petrovcu Patrijarh Porfirije svečano dočekan u Bosanskom Petrovcu
Obilježavanje stradanja u Bratuncu: Danas tuguje cijeli srpski narod Obilježavanje stradanja u Bratuncu: Danas tuguje cijeli srpski narod
Patrijarh Porfirije: Srpski narod se ni milom ni silom neće odreći svoje vjere i sebe Patrijarh Porfirije: Srpski narod se ni milom ni silom neće odreći svoje vjere i sebe
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 42m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 33m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 20m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 46m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 28m
    0