Patrijarh Porfirije: Temeljni ugovor potreban i državi i crkvi

03.08.2022. 13:31
0
IZVOR: srna.rs

 

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je danas u Podgorici nakon potpisivanja Temeljnog ugovora da je ovaj ugovor potreban i državi Crnoj Gori i Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/.

Patrijarh je rekao da Crna Gora uvijek može biti, kao što je kroz vijekove i bila, domaćinska kuća za sve ljude, sa koje god strane svijeta da dolaze.

- Ja sam, prije svega, blagodaran Bogu danas, blagodaran Vama, gospodine predsjedniče Vlade, na svim naporima koje ste uložili sa saradnicima da se peripetija koja traje od 2012. završi ovde, na svečan način, i da se potpiše Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve - rekao je Patrijarh Porfirije nakon potpisivanja dokumenta.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i crnogorski premijer Dritan Abazović potpisali su danas u Podgorici Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC.

Ugovor je potpisan u prisustvu članova Svetog arhijerejskog Sinoda SPC: Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, Njegovog preosveštenstva episkopa sremskog Vasilija, vladike zvorničko-tuzlanskog Fotija, episkopa mileševskog Atanasija, budimljansko-nikšićkog Metodija, zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, kao i sekretara Svetog arhijerejskog Sinoda arhimandrita Nektarija.

U delegaciji crnogorske Vlade bili su minstri pravde Marko Kovač, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, zdravstva Dragoslav Šćekić, finansija Aleksandar Damjanović, savjetnik premijera za medije Ivo Šoć. 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO) Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO)
Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila
Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH
Najčitanije
  • Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu
    21h 0m
    6
  • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
    11h 41m
    0
  • Godišnjica stradanja Milice Rakić
    21h 0m
    0
  • Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo
    17h 14m
    0
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    7h 53m
    0