Patrijarh Porfirije: Veliki je blagoslov biti u Hercegovini

23.09.2023. 13:41
0
IZVOR: srna.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je u Manastir Žitomislić kod Mostara i istakao da je veliki blagoslov da se dođe u Hercegovinu, zemlju Svetog Save i da se tu moli Bogu sa braćom Srbima za mir unutrašnji u svakome - u porodicama, u narodu i među svim ljudima.

Njegova svetost je u manastir stigao u pratnji Njegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija i gradonačelnika Mostara Marija Kordića, a ispred manastira dočekali su ga brojni vjernici.

Patrijarha Porfirija je dočekao iguman Danilo sa bratstvom manastira i vjernim narodom.

Iguman Danilo na dočeku je rekao da je ovo veliki dan za manastir Žitomislić jer prvi put dočekuje patrijarha Porfirija, koji donosi blagoslov bratstvu manastira i vjernom narodu koji se okuplja u ovoj svetinji.

Iguman Danilo rekao je da je Manastir Žitomislić svjedok obnove, ali i stradanja srpskog naroda i slika onoga kroz šta prolazi srpski narod kroz istoriju.

On je podsjetio da je posjeta srpskog patrijarha nastavak neprekinute tradicije posjeta srpskih patrijarha manastiru Žitomisliću. Patrijarh German bio je u posjeti 1967. godine, patrijarh Pavle 1992. povodom sahrane žitomislićkih mučenika i 2005. godine kada je sa svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve osveštao obnovljeni manastir Žitomislić u kojem je tom prilikom započelo i zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora, te patrijarha Irinej 2015. godine.

U manastiru Žitomislić služena je doksologija u čast dolaska patrijarha, a nakon toga Njegova svetost je obišao Muzej Žitomislić koji je otvoren 2019. godine i u koji je postavljena vrijedna riznica koja je vraćena u ovu svetinju, a čini je zbirka ikona i umjetnina koja je među tri najveće u BiH.

Patrijarh će danas posjetiti i Prebilovce, Vladičanski dvor, Stari gard, imaće prijem u Gradskoj vijećnici, a u 19.00 časova je doček Njegove svetosti u Mostaru ispred Saborne crkve Svete Trojice.

Komentari 0
Povezane vijesti
Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz BiH Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz BiH
Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH Novo podrhtavanje tla: Zemljotres zatresao BiH
Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta Nakon više od 30 godina: Od sutra iz Beograda do Mostara za 50 minuta
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    14h 23m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    14h 5m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    14h 59m
    7
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    11h 54m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    10h 56m
    0