Патријарх Порфирије: Велики је благослов бити у Херцеговини

23.09.2023. 13:41
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије стигао је у Манастир Житомислић код Мостара и истакао да је велики благослов да се дође у Херцеговину, земљу Светог Саве и да се ту моли Богу са браћом Србима за мир унутрашњи у свакоме - у породицама, у народу и међу свим људима.

Његова светост је у манастир стигао у пратњи Његовог преосвештенства епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија и градоначелника Мостара Марија Кордића, а испред манастира дочекали су га бројни вјерници.

Патријарха Порфирија је дочекао игуман Данило са братством манастира и вјерним народом.

Игуман Данило на дочеку је рекао да је ово велики дан за манастир Житомислић јер први пут дочекује патријарха Порфирија, који доноси благослов братству манастира и вјерном народу који се окупља у овој светињи.

Игуман Данило рекао је да је Манастир Житомислић свједок обнове, али и страдања српског народа и слика онога кроз шта пролази српски народ кроз историју.

Он је подсјетио да је посјета српског патријарха наставак непрекинуте традиције посјета српских патријарха манастиру Житомислићу. Патријарх Герман био је у посјети 1967. године, патријарх Павле 1992. поводом сахране житомислићких мученика и 2005. године када је са свим архијерејима Српске православне цркве освештао обновљени манастир Житомислић у којем је том приликом започело и засједање Светог архијерејског сабора, те патријарха Иринеј 2015. године.

У манастиру Житомислић служена је доксологија у част доласка патријарха, а након тога Његова светост је обишао Музеј Житомислић који је отворен 2019. године и у који је постављена вриједна ризница која је враћена у ову светињу, а чини је збирка икона и умјетнина која је међу три највеће у БиХ.

Патријарх ће данас посјетити и Пребиловце, Владичански двор, Стари гард, имаће пријем у Градској вијећници, а у 19.00 часова је дочек Његове светости у Мостару испред Саборне цркве Свете Тројице.

Коментари 0
Повезане вијести
Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ Ново подрхтавање тла: Земљотрес затресао БиХ
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 19m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    18h 4m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    15h 3m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    16h 15m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    15h 9m
    0