Patrijarh Porfirije: Vera nam otkriva šta je ispravan život

31.03.2024. 21:45
1
IZVOR: srna.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je u drugu nedjelju Vaskršnjeg posta Svetu arhijerejsku liturgiju u beogradskom Hramu Pokrova Presvete Bogorodice, gdje je poručio da je važno znati svoju pravoslavnu vjeru jer ona otkriva šta je ispravan život.

- Moramo biti obazrivi na zlonamerne i pogrešne ideologije čiji su plodovi potpuna suprotnost ispravnom životu i pravoslavlju u celini. Po pravilu te druge ideje i ideologije nisu otkrivenje Božije, nego su plod domišljanja ljudskog, proizvod čovekov i zato nisu spasonosne - napomenuo je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je istakao da je Bog postao čovjek da bi ljudi postali bogovi po blagodati, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Njegova svetost je, između ostalog, rekao da se slobodno može reći da je svaka liturgija svojevrsna Nedjelja pravoslavlja jer je ona, između ostalog, i ispravno pravoslavno ispovijedanje vjere.

- Crkva ove nedelje proslavlja uspomenu na Svetog Grigorija Palamu, velikog bogoslova, svetitelja, svetogorskog monaha i arhiepiskopa grada Soluna, kao i na veliku pobedu koju je Crkva zahvaljujući njemu izvojevala braneći pravoslavno mistično podvižništo koje podrazumeva učenje o neposrednosti Božijeg prisustva u svetu - rekao je patrijarh Porfirije.Patrijarh srpski je istakao da se Crkva moli za spasenje cijelog svijeta.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Romanijac 01.04.2024. 01:59
  Amin!
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Da živimo kao porodica u užem smislu i kao narod Patrijarh Porfirije: Da živimo kao porodica u užem smislu i kao narod
Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno
Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom
Najčitanije
 • Operacija Tekbir - neuspjeli pokušaj deblokade Sarajeva
  18h 7m
  11
 • “Tražim muža”: Ljepotica iz Banjaluke "zapalila" društvene mreže (FOTO)
  19h 28m
  4
 • Večeras otkrivanje i osveštenje spomenika porodici u Istočnom Novom Sarajevu
  18h 56m
  0
 • U Istočnom Novom Sarajevu otkriven spomenik porodici - simbol egzodusa sarajevskih Srba (FOTO)
  7h 0m
  5
 • Zemljotres u BiH
  11h 4m
  0