Patrijarh Porfirije: Živeti životom vere i poslušanja reči božije

21.09.2024. 20:06
0
IZVOR: srna.rs

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas, na praznik Malu Gospojinu, Svetu liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru i u besjedi poručio da treba živjeti životom kojim je živjela Bogorodica - životom vjere i poslušanja riječi Božije.

- Danas slavimo Rođenje Presvete Bogorodice koje je početak našeg spasenja. Ona je postala presto na koji je mogao da se useli i nastani u njemu sin Božiji radi našeg spasenja - istakao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je naglasio da je, kao što je sve čudesno u njenom životu, Presveta Bogorodica čudom i došla na ovaj svijet, jer su njeni roditelji, pravedni Joakim i Ana, bili u dubokoj starosti, a nisu imali djece.

- Da dvoje postanu jedno – to je smisao i cilj braka. Tako je bilo i sa Joakimom i Anom, iako su bili u dubokoj starosti, verovali su da Bog može učiniti sve... i učinio je da živa vera njihova, kao poverenje u Boga i život po zapovestima Božijim, urodi plodom - naveo je patrijarh srpski.

I kao što je vjerom i podvigom ljubavi Bog učinio da se rodi Prečista Djeva, naveo je patrijarh Porfirije, tako je i život Presvete Bogorodice bio čudesan i sav utemeljen na vjeri i molitvi, na čistoti i podvigu, na njenom poslušanju Bogu.

- U njenoj reči: Neka mi bude po reči tvojoj, po reči Gospodnjoj, izražen je čitav njen život. U toj reči je i njena molitva, podvig, vera, njena uverenost u to da u našim životima sve biva po promislu Božijem i da samo kada je njena misao misao Hristova, sina njenog i Boga našeg, sve biva blagosloveno i ispunjeno radošću, mirom, smislom, punoćom i lepotom - poručio je patrijarh Porfirije, koji je danas rukopoložio diplomiranog teologa Vasilija Perića u čin đakona.

Patrijarhu su sasluživali visokopreosvećeni mitropoliti crnogorsko-primorski Joanikije i tverski i kašinski Amvrosije iz Ruske pravoslavne crkve, kao i preosvećeni vikarni episkop jenopoljski Nikon, uz molitveno učešće mitropolita bačkog Irineja i mnogobrojnog blagočestivog naroda.

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Sjaj obnovljene svetinje - zalog unutrašnje obnove Patrijarh Porfirije: Sjaj obnovljene svetinje - zalog unutrašnje obnove
Patrijarh Porfirije svečano dočekan u Bosanskom Petrovcu Patrijarh Porfirije svečano dočekan u Bosanskom Petrovcu
Obilježavanje stradanja u Bratuncu: Danas tuguje cijeli srpski narod Obilježavanje stradanja u Bratuncu: Danas tuguje cijeli srpski narod
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    10h 3m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    9h 37m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    8h 43m
    3
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    2h 5m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    11h 4m
    0