Патријарх Порфирије: Живети животом вере и послушања речи божије

21.09.2024. 20:06
0
ИЗВОР: srna.rs

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас, на празник Малу Госпојину, Свету литургију у Храму Светог Саве на Врачару и у бесједи поручио да треба живјети животом којим је живјела Богородица - животом вјере и послушања ријечи Божије.

- Данас славимо Рођење Пресвете Богородице које је почетак нашег спасења. Она је постала престо на који је могао да се усели и настани у њему син Божији ради нашег спасења - истакао је патријарх Порфирије.

Његова светост је нагласио да је, као што је све чудесно у њеном животу, Пресвета Богородица чудом и дошла на овај свијет, јер су њени родитељи, праведни Јоаким и Ана, били у дубокој старости, а нису имали дјеце.

- Да двоје постану једно – то је смисао и циљ брака. Тако је било и са Јоакимом и Аном, иако су били у дубокој старости, веровали су да Бог може учинити све... и учинио је да жива вера њихова, као поверење у Бога и живот по заповестима Божијим, уроди плодом - навео је патријарх српски.

И као што је вјером и подвигом љубави Бог учинио да се роди Пречиста Дјева, навео је патријарх Порфирије, тако је и живот Пресвете Богородице био чудесан и сав утемељен на вјери и молитви, на чистоти и подвигу, на њеном послушању Богу.

- У њеној речи: Нека ми буде по речи твојој, по речи Господњој, изражен је читав њен живот. У тој речи је и њена молитва, подвиг, вера, њена увереност у то да у нашим животима све бива по промислу Божијем и да само када је њена мисао мисао Христова, сина њеног и Бога нашег, све бива благословено и испуњено радошћу, миром, смислом, пуноћом и лепотом - поручио је патријарх Порфирије, који је данас рукоположио дипломираног теолога Василија Перића у чин ђакона.

Патријарху су саслуживали високопреосвећени митрополити црногорско-приморски Јоаникије и тверски и кашински Амвросије из Руске православне цркве, као и преосвећени викарни епископ јенопољски Никон, уз молитвено учешће митрополита бачког Иринеја и многобројног благочестивог народа.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Сјај обновљене светиње - залог унутрашње обнове Патријарх Порфирије: Сјај обновљене светиње - залог унутрашње обнове
Патријарх Порфирије свечано дочекан у Босанском Петровцу Патријарх Порфирије свечано дочекан у Босанском Петровцу
Обиљежавање страдања у Братунцу: Данас тугује цијели српски народ Обиљежавање страдања у Братунцу: Данас тугује цијели српски народ
Најчитаније
  • Сјећање: Седам година без Милана Микана Кнежевића
    10h 0m
    0
  • Обиљежене 142 године од Улошког устанка
    9h 34m
    0
  • Најављено поскупљење горива на бензинским пумпама у БиХ
    8h 40m
    3
  • Морбилима заражено 309 лица, у Источном Сарајеву 33 лица
    2h 2m
    0
  • Подржимо представнице Источног Новог Сарајева на "Ритму Европе"
    11h 1m
    0