Pavle Savić - čuveni fizičar i stručnjak za atome

09.01.2024. 10:46
0
IZVOR: srna.rs

Čuveni srpski fizičar i hemičar Pavle Savić /1909-1994/, jedan od pronalazača procesa nuklearne fisije, profesor Univerziteta u Beogradu i predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti, rođen je 10. januara 1909. godine.

Savić je postao svjetski poznat naučnik kada je sa Irenom Žolio-Kiri 1937. i 1938. godine otkrio izotope poznatih elemenata bombardovanjem atoma urana sporim neutronima.

Rezultat je bio neočekivan i epohalan - otkriveni su i elementi srednje atomske mase, a ne samo takozvani transuranski elementi kako se očekivalo, a drugi naučnici su ponavljanjem tog eksperimenta ustanovili da je bombardovanje neutronima proizvelo cijepanje jezgra atoma urana.

U Drugom svjetskom ratu Savić je angažovan u pokretu otpora, a 1942. godine izabran je za potpredsjednika na Prvom zasjedanju AVNOJ-a. Poslije rata on je organizovao Institut za nuklearne nauke "Boris Kidrič" u Vinči kod Beograda.

Poslije oslobođenja, Savić je obavljao razne odgovorne dužnosti, pa je tako bio predsjednik Privrednog savjeta Srbije i član Savjeta Federacije.

Savić je bio jedan od prvih predlagača ideje o izgradnji i direktor Instituta za nuklearne nauke u Vinči od 1960. do 1966. godine.

Pavle Savić bio je aktivan skoro do kraja života, a posljednji naučni rad objavio je nekoliko mjeseci prije smrti, u 85. godini.

Čuveni srpski fizičar umro je u Beogradu 1994. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Bojan je najbolji fizičar Srpske Bojan je najbolji fizičar Srpske
Drug Mihajla Sporića na komemoraciji zasvirao klavir u čast preminulog fizičara Drug Mihajla Sporića na komemoraciji zasvirao klavir u čast preminulog fizičara
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    6h 36m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    16h 35m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 11m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    15h 32m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 15m
    9