Pavle Savić - čuveni fizičar i stručnjak za atome

09.01.2024. 10:46
0
IZVOR: srna.rs

Čuveni srpski fizičar i hemičar Pavle Savić /1909-1994/, jedan od pronalazača procesa nuklearne fisije, profesor Univerziteta u Beogradu i predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti, rođen je 10. januara 1909. godine.

Savić je postao svjetski poznat naučnik kada je sa Irenom Žolio-Kiri 1937. i 1938. godine otkrio izotope poznatih elemenata bombardovanjem atoma urana sporim neutronima.

Rezultat je bio neočekivan i epohalan - otkriveni su i elementi srednje atomske mase, a ne samo takozvani transuranski elementi kako se očekivalo, a drugi naučnici su ponavljanjem tog eksperimenta ustanovili da je bombardovanje neutronima proizvelo cijepanje jezgra atoma urana.

U Drugom svjetskom ratu Savić je angažovan u pokretu otpora, a 1942. godine izabran je za potpredsjednika na Prvom zasjedanju AVNOJ-a. Poslije rata on je organizovao Institut za nuklearne nauke "Boris Kidrič" u Vinči kod Beograda.

Poslije oslobođenja, Savić je obavljao razne odgovorne dužnosti, pa je tako bio predsjednik Privrednog savjeta Srbije i član Savjeta Federacije.

Savić je bio jedan od prvih predlagača ideje o izgradnji i direktor Instituta za nuklearne nauke u Vinči od 1960. do 1966. godine.

Pavle Savić bio je aktivan skoro do kraja života, a posljednji naučni rad objavio je nekoliko mjeseci prije smrti, u 85. godini.

Čuveni srpski fizičar umro je u Beogradu 1994. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Bojan je najbolji fizičar Srpske Bojan je najbolji fizičar Srpske
Drug Mihajla Sporića na komemoraciji zasvirao klavir u čast preminulog fizičara Drug Mihajla Sporića na komemoraciji zasvirao klavir u čast preminulog fizičara
Najčitanije
 • Tijela žene i djeteta pronađena u koritu rijeke Miljacke
  20h 2m
  0
 • Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke
  13h 40m
  0
 • Izgorio pomoćni objekat u Bulozima
  20h 16m
  0
 • Godišnjica ubistva srpskih dječaka u Hadžićima; Srđan (12) i Staša (13) ubijeni dok su se igrali
  20h 7m
  2
 • Ekološka katastrofa u Krupačkim stijenama: Spalionica guma “Greta“ ponovo gorjela (FOTO)
  9h 6m
  6