PDP: U Zvorniku je patentirano „doiksavanje“

19.10.2022. 18:46
0
IZVOR: katera.news

Nenad Vuković, zamjenik predsjednika PDP-a, rekao je na današnjoj konferenciji za medije da je Zvornik grad izbornih manipulacija i mjesto nastanka, te kreiranja brojnih izbornih prevara.

Prema njegovim riječima, „patenti“ osmišljeni u ovom gradu proširili su se i na druga mjesta u Republici Srpskoj.

On navodi da je, detaljnom analizom biračkih mjesta u Zvorniku, vidljivo da postoje biračka mjesta kojima SNSD sa svojim partnerima nije ovladao i gdje je Jelena Trivić pobijedila Dodika, dok s druge strane postoji veliki broj biračkih mjesta gdje je SNSD stavio pod kontrolu sve članove odbora i izbornom manipulacijom napravio nevjerovatno velike razlike u korist Dodika.

Vuković ističe da je posebna specifičnost Zvornika takozvano „doiksavanje“.

- Veliki broj primjera svjedoči o nemogućim rezultatima, odnosno o procentima preko 70% podrške za Dodika ili ispod 30% za Jelenu Trivić. „Doiksavanje“ (dopisivanje) preferencijalnih glasova je u Zvorniku dovedeno do „savršenstva“ gdje se bezočno napucavaju lični glasovi pojedincima. Ovaj put je bahatost otišla do te mjere da su ti vladajući kandidati, prvenstveno SNSD, ali i drugi, na kontrolisanim biračkim mjestima dobili 100% glasova. Jasno je svima da je to urađeno u „gluvo doba noći“ metodom „iksaj ovoga ili onoga“ – objasnio je on.

Vuković kaže da je primjetno da su kandidati, koji su tako dobili glasove, ponizili i svoje kolege sa liste koje su ostavili na nekim mjestima i sa 0 ličnih glasova.

- Najbolji primjer za to je Predsjednika Vlade Radovana Viškovića koji na jednom mjestu nema nijedan glas, a izvjesni i prilično anonimni kandidat za Parlamentarnu skuopštinu BiH Marković ima na stotine ličnih glasova – istakao je on.

Kako kaže, u Zvorniku je sporan i duplo manji procenat od republičkog prosjeka nevažećih neoznačenih listića što stvara sumnju da je veći broj njih označen naknadno na tzv. „kontrolisanim biračkim mjestima“.

- Utvrđen je veći broj biračkih mjesta sa ogromnim procentom izlaznosti, odnosno desetak primjera sa više od 77% pa i do 90% „izašlih“. Naravno da osnovano sumnjamo na potpisivanje i glasanje u tuđe ime – ističe on.

Vuković naglašava da je veći dio ovih nepravilnosti dokaziv grafološkim vještačenjem što je, kako kaže, i zahtjev PDP-a prema CIK-u i pravosudnim institucijama.

- Gnušamo se primjedbe režima da oni koji ne mogu posmatračima da zaštite izbornu volju da ne trebaju učestvovati na izborima. To je dokaz i priznanje namjere i organizovanosti krađe. Mi poručujemo da ne možemo od posmatrača praviti vojsku ali ćemo sve učiniti da se promjeni izborni zakon. Pozivamo GIK Zvornik da podnese ostavku kao što namjerava i GIK Doboj – zaključio je on.

Komentari za ovu vijest su isključeni.
Povezane vijesti
Policajci Subotić i Mitrović trče za liječenje sugrađanke Policajci Subotić i Mitrović trče za liječenje sugrađanke
Uhapšen zbog narušavanja javnog reda i mira Uhapšen zbog narušavanja javnog reda i mira
Nakon kafanskog sukoba, pokušao ga ubiti samostrelom Nakon kafanskog sukoba, pokušao ga ubiti samostrelom
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    21h 52m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    21h 23m
    2
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    17h 39m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    13h 34m
    2
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    21h 46m
    0