ПДП: У Зворнику је патентирано „доиксавање“

19.10.2022. 18:46
0
ИЗВОР: katera.news

Ненад Вуковић, замјеник предсједника ПДП-а, рекао је на данашњој конференцији за медије да је Зворник град изборних манипулација и мјесто настанка, те креирања бројних изборних превара.

Према његовим ријечима, „патенти“ осмишљени у овом граду проширили су се и на друга мјеста у Републици Српској.

Он наводи да је, детаљном анализом бирачких мјеста у Зворнику, видљиво да постоје бирачка мјеста којима СНСД са својим партнерима није овладао и гдје је Јелена Тривић побиједила Додика, док с друге стране постоји велики број бирачких мјеста гдје је СНСД ставио под контролу све чланове одбора и изборном манипулацијом направио невјероватно велике разлике у корист Додика.

Вуковић истиче да је посебна специфичност Зворника такозвано „доиксавање“.

- Велики број примјера свједочи о немогућим резултатима, односно о процентима преко 70% подршке за Додика или испод 30% за Јелену Тривић. „Доиксавање“ (дописивање) преференцијалних гласова је у Зворнику доведено до „савршенства“ гдје се безочно напуцавају лични гласови појединцима. Овај пут је бахатост отишла до те мјере да су ти владајући кандидати, првенствено СНСД, али и други, на контролисаним бирачким мјестима добили 100% гласова. Јасно је свима да је то урађено у „глуво доба ноћи“ методом „иксај овога или онога“ – објаснио је он.

Вуковић каже да је примјетно да су кандидати, који су тако добили гласове, понизили и своје колеге са листе које су оставили на неким мјестима и са 0 личних гласова.

- Најбољи примјер за то је Предсједника Владе Радована Вишковића који на једном мјесту нема ниједан глас, а извјесни и прилично анонимни кандидат за Парламентарну скуопштину БиХ Марковић има на стотине личних гласова – истакао је он.

Како каже, у Зворнику је споран и дупло мањи проценат од републичког просјека неважећих неозначених листића што ствара сумњу да је већи број њих означен накнадно на тзв. „контролисаним бирачким мјестима“.

- Утврђен је већи број бирачких мјеста са огромним процентом излазности, односно десетак примјера са више од 77% па и до 90% „изашлих“. Наравно да основано сумњамо на потписивање и гласање у туђе име – истиче он.

Вуковић наглашава да је већи дио ових неправилности доказив графолошким вјештачењем што је, како каже, и захтјев ПДП-а према ЦИК-у и правосудним институцијама.

- Гнушамо се примједбе режима да они који не могу посматрачима да заштите изборну вољу да не требају учествовати на изборима. То је доказ и признање намјере и организованости крађе. Ми поручујемо да не можемо од посматрача правити војску али ћемо све учинити да се промјени изборни закон. Позивамо ГИК Зворник да поднесе оставку као што намјерава и ГИК Добој – закључио је он.

Коментари за ову вијест су искључени.
Повезане вијести
Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке
Ухапшен због нарушавања јавног реда и мира Ухапшен због нарушавања јавног реда и мира
Након кафанског сукоба, покушао га убити самострелом Након кафанског сукоба, покушао га убити самострелом
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    22h 34m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    8h 33m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    7h 0m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    8h 52m
    0
  • "Кад ти живот створи хиљаду разлога за плакање, ти му покажи хиљаду разлога за осмијех!"
    9h 50m
    1