Pet uhapšenih zbog pranja dvije milijarde dinara

10.07.2024. 17:36
0
IZVOR: nezavisne.com

Po nalogu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u saradnji sa Odjeljenjem za borbu protiv korupcije MUP-a Srbije i Poreske policije, uhapšeno je pet osoba zbog sumnje da su izvršile krivična djela pranje novca i poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrijednost.

Sumnja se da su oni u periodu od 1. decembra 2020. do 31. jula 2023. godine preko fantomskih firmi izvlačili novac u iznosu od oko dvije milijarde dinara, odnosno 33.421.560 maraka, iz privrednog društva "Aman", koji su dalje plasirali u inostranstvo, nelegalnu gradnju i kupovinu nepokretnosti u namjeri da prikriju nezakonito porijeklo imovine, navodi se u saopštenju.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je preuzelo na dalje postupanje predmet protiv pet okrivljenih koji se vodio pred Trećim osnovnim javnim tužilaštvom zbog krivičnog djela građenje bez građevinske dozvole, nakon što se došlo do saznanja da se pored elemenata tog krivičnog djela u radnjama osumnjičenih stiču i elementi krivičnog djela pranje novca, koje je u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva.

Preuzet je i predmet iz Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, koje je vršilo provjere u vezi sa poreskim krivičnim djelom.

Naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno je ukupno 11 osumnjičenih, od kojih se pet već nalazi u pritvoru, danas je uhapšeno petoro, dok će protiv jedne osumnjičene osobe biti podnesena krivična prijava u redovnom postupku, prenosi Danas.

Danas su uhapšeni stvarni vlasnici fantomskih firmi M.B., R.B., N.B., J.A. i knjigovođa M.S., dok će protiv A.A. biti podnesena krivična prijava u redovnom postupku.

U pritvoru se već nalaze zastupnik PD "Aman" N.P., M.B., zakonski zastupnici privrednog društva "Aman Real Estate" M.V. i K.S., kao i dvoje fiktivnih investitora u gradnju nelegalnog objekta S.M. i M.N.

Postoji sumnja da su osumnjičeni preko mreže fantomskih firmi podnošenjem lažnih faktura izvlačili novac iz PD "Aman", koji su potom podizali sa računa fantomskih firmi i dio dalje bez osnova plasirali u inostranstvo, u Kinu.

Drugi dio su, kako se sumnja, ulagali u izgradnju objekta od 40.000 kvadratnih metara u Surčinu, kao i u kupovinu nepokretnosti velike vrijednosti na povezana lica.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sarajevo: Troje uhapšenih zbog ubistva žene Sarajevo: Troje uhapšenih zbog ubistva žene
Društvenim mrežama se širi informacija da će tržni centar u Srbiji biti napadnut, oglasio se MUP Društvenim mrežama se širi informacija da će tržni centar u Srbiji biti napadnut, oglasio ...
Uhapšen biznismen i još pet lica Uhapšen biznismen i još pet lica
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 17m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 12m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 6m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 15m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 25m
    0