Пет ухапшених због прања двије милијарде динара

10.07.2024. 17:36
0
ИЗВОР: nezavisne.com

По налогу Посебног одјељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, у сарадњи са Одјељењем за борбу против корупције МУП-а Србије и Пореске полиције, ухапшено је пет особа због сумње да су извршиле кривична дјела прање новца и пореска превара у вези са порезом на додату вриједност.

Сумња се да су они у периоду од 1. децембра 2020. до 31. јула 2023. године преко фантомских фирми извлачили новац у износу од око двије милијарде динара, односно 33.421.560 марака, из привредног друштва "Аман", који су даље пласирали у иностранство, нелегалну градњу и куповину непокретности у намјери да прикрију незаконито поријекло имовине, наводи се у саопштењу.

Више јавно тужилаштво у Београду је преузело на даље поступање предмет против пет окривљених који се водио пред Трећим основним јавним тужилаштвом због кривичног дјела грађење без грађевинске дозволе, након што се дошло до сазнања да се поред елемената тог кривичног дјела у радњама осумњичених стичу и елементи кривичног дјела прање новца, које је у надлежности Вишег јавног тужилаштва.

Преузет је и предмет из Другог основног јавног тужилаштва у Београду, које је вршило провјере у вези са пореским кривичним дјелом.

Наредбом о спровођењу истраге обухваћено је укупно 11 осумњичених, од којих се пет већ налази у притвору, данас је ухапшено петоро, док ће против једне осумњичене особе бити поднесена кривична пријава у редовном поступку, преноси Данас.

Данас су ухапшени стварни власници фантомских фирми М.Б., Р.Б., Н.Б., Ј.А. и књиговођа М.С., док ће против А.А. бити поднесена кривична пријава у редовном поступку.

У притвору се већ налазе заступник ПД "Аман" Н.П., М.Б., законски заступници привредног друштва "Аман Реал Естате" М.В. и К.С., као и двоје фиктивних инвеститора у градњу нелегалног објекта С.М. и М.Н.

Постоји сумња да су осумњичени преко мреже фантомских фирми подношењем лажних фактура извлачили новац из ПД "Аман", који су потом подизали са рачуна фантомских фирми и дио даље без основа пласирали у иностранство, у Кину.

Други дио су, како се сумња, улагали у изградњу објекта од 40.000 квадратних метара у Сурчину, као и у куповину непокретности велике вриједности на повезана лица.

Коментари 0
Повезане вијести
Сарајево: Троје ухапшених због убиства жене Сарајево: Троје ухапшених због убиства жене
Друштвеним мрежама се шири информација да ће тржни центар у Србији бити нападнут, огласио се МУП Друштвеним мрежама се шири информација да ће тржни центар у Србији бити нападнут, огласио ...
Ухапшен бизнисмен и још пет лица Ухапшен бизнисмен и још пет лица
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 36m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 31m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 36m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 25m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 34m
    3