„Petarde nisu igračke“ - Dramatično upozorenje roditeljima pred praznike

24.12.2023. 14:12
0
IZVOR: katera.news

U vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika povrede pirotehničkim sredstvima su veoma česte i ostavljaju ozbiljne posljedice na zdravlje. Pored toga, upotrebom pirotehničkih sredstva se narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, a povrede, naročito kod osoba mlađe životne dobi, mogu biti i kobne.

Najugroženija su djeca, posebno ona sa poremećajima iz autističnog spektra, a uznemirujuća statistika se uočava i kod životinja. 

Amputacije dijelova tijela, oštećenje sluha, gubitak vida ili oka najgore su posljedice koje imaju djeca i stariji od upotrebe pirotehničkih sredstava. Ipak, i pored strogih zakona i redovnih apela, čini se da je zloupotreba petardi i pirotehničkih sredstava, iz godine u godinu, sve veća.

Kako djeca s autizmom reaguju na petarde?

Autistična djeca različito reaguju, a roditelji često ne mogu da objasne djetetu da nije u opasnosti, jer svaka promjena rutine kod njih izaziva uznemirenost i osjećaj panike.

Stručnjaci upozoravaju da petarde djeci sa autizmom, hipersenzitivnoj na zvukove, ali i drugoj djeci sa smetanjama otežavaju svakodnevni život.

Svaki put kada vam padne na pamet da zapalite petardu sjetite se da ta buka izaziva jake napade straha, plakanja, uznemirenosti, agresije i autoagresije kod ovakve djece.

Kako životinje to podnose: Traume su često kobne

Strašna buka od pirotehnike izaziva psihički šok i kod životinja. U vrijeme praznika mnogi psi i mačke u panici bježe, pokušavajući se zaštititi od buke, iako zapravo ne znaju kuda idu.

Dok se ljudi zabavljaju, za pse je ovo doba godine noćna mora. Od straha bježe, skrivaju se ispod stolova, u ćoškovima, drhte, odbijaju izaći vani i obaviti nuždu.

Stručnjaci upozoravaju da oko 5000 kućnih ljubimaca godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi,a osim opasnosti od direktne povrede petardom, veliki nivo buke može oštetiti i njihov sluh jer je osjetljiviji od ljudskog. 

Kampanja "Petarde nisu igračke" za mirne i dostojanstvene praznike

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske svake godine realizuje preventivnu kampanju "Petarde nisu igračke" sa ciljem podizanje svijesti građana o opasnostima koje sa sobom nosi nezakonita i nestručna upotreba pirotehnike, ali i upoznavanje sa odredbama zakona.

U saradnji sa nadležnim gradskim i opštinskim inspekcijskim službama provodiće se pojačane aktivnosti u cilju sprečavanja neovlašćene prodaje pirotehničkih sredstava, a vlasnicima ili odgovornim licima u pravnim licima koja imaju zakonsko ovlašćenje za prodaju pirotehničkih sredstava, skrenuće se dodatna pažnja na obavezu poštivanje zakonskih odredbi u pogledu kupovine/prodaje pirotehnike.

Komentari 0
Povezane vijesti
Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju Slučajevi krađe djece potresaju i Sloveniju
Meteorolozi upozorili: Pripremite se za snijeg večeras Meteorolozi upozorili: Pripremite se za snijeg večeras
Upozorenje meteorologa za večeras i sutra Upozorenje meteorologa za večeras i sutra
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    3h 48m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    3h 12m
    0
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    17h 56m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    3h 6m
    0
  • U nedjelju guslarsko veče u Palama
    23h 33m
    2