„Петарде нису играчке“ - Драматично упозорење родитељима пред празнике

24.12.2023. 14:12
0
ИЗВОР: katera.news

У вријеме новогодишњих и божићних празника повреде пиротехничким средствима су веома честе и остављају озбиљне посљедице на здравље. Поред тога, употребом пиротехничких средства се нарушава јавни ред и мир, узнемиравају грађани, а повреде, нарочито код особа млађе животне доби, могу бити и кобне.

Најугроженија су дјеца, посебно она са поремећајима из аутистичног спектра, а узнемирујућа статистика се уочава и код животиња. 

Ампутације дијелова тијела, оштећење слуха, губитак вида или ока најгоре су посљедице које имају дјеца и старији од употребе пиротехничких средстава. Ипак, и поред строгих закона и редовних апела, чини се да је злоупотреба петарди и пиротехничких средстава, из године у годину, све већа.

Како дјеца с аутизмом реагују на петарде?

Аутистична дјеца различито реагују, а родитељи често не могу да објасне дјетету да није у опасности, јер свака промјена рутине код њих изазива узнемиреност и осјећај панике.

Стручњаци упозоравају да петарде дјеци са аутизмом, хиперсензитивној на звукове, али и другој дјеци са сметањама отежавају свакодневни живот.

Сваки пут када вам падне на памет да запалите петарду сјетите се да та бука изазива јаке нападе страха, плакања, узнемирености, агресије и аутоагресије код овакве дјеце.

Како животиње то подносе: Трауме су често кобне

Страшна бука од пиротехнике изазива психички шок и код животиња. У вријеме празника многи пси и мачке у паници бјеже, покушавајући се заштитити од буке, иако заправо не знају куда иду.

Док се људи забављају, за псе је ово доба године ноћна мора. Од страха бјеже, скривају се испод столова, у ћошковима, дрхте, одбијају изаћи вани и обавити нужду.

Стручњаци упозоравају да око 5000 кућних љубимаца годишње умире од срчаног удара изазваног експлозијом петарди,а осим опасности од директне повреде петардом, велики ниво буке може оштетити и њихов слух јер је осјетљивији од људског. 

Кампања "Петарде нису играчке" за мирне и достојанствене празнике

Министарство унутрашњих послова Републике Српске сваке године реализује превентивну кампању "Петарде нису играчке" са циљем подизање свијести грађана о опасностима које са собом носи незаконита и нестручна употреба пиротехнике, али и упознавање са одредбама закона.

У сарадњи са надлежним градским и општинским инспекцијским службама проводиће се појачане активности у циљу спречавања неовлашћене продаје пиротехничких средстава, а власницима или одговорним лицима у правним лицима која имају законско овлашћење за продају пиротехничких средстава, скренуће се додатна пажња на обавезу поштивање законских одредби у погледу куповине/продаје пиротехнике.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Метеоролози упозорили: Припремите се за снијег вечерас Метеоролози упозорили: Припремите се за снијег вечерас
Упозорење метеоролога за вечерас и сутра Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    6h 6m
    8
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 2m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    23h 47m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    20h 46m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    21h 58m
    0