Petković: Pojačati prisustvo pripadnika Kfora i Euleksa na sjeveru

05.10.2023. 15:50
0
IZVOR: srna.rs

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je na sastanku šefom Misije Unmika Karolin Zijade da je potrebno pojačati prisustvo pripadnika Kfora i Euleksa na sjeveru, a povući policiju samoproglašenog Kosova.

- Ona po Briselskom sporazumu nema šta da traži na severu i građani je vide isključivo kao okupacionu snagu, što se svakodnevno i pokazuje nasiljem i terorom koji sprovode - naveo je Petković u razgovoru sa Zijade.

On je ukazao da, iako Priština uporno nastoji da fingiranim podacima i kampanjom laži okrivi Beograd za nedavne događaje u Banjskoj, sva odgovornost za posljednja dešavanja leži na Prištini.

- Poslednji događaji su nedvosmisleno pokazali da je Srbima na Kosovu neophodno omogućiti što hitnije formiranje Zajednice srpskih opština, kroz koju bi bila obezbeđena kolektivna i individualna prava srpskog naroda, kako je i predviđeno Briselskim sporazumom, a što prištinske vlasti odbijaju da sprovedu više od deset godina - naveo je on, saopšteno je iz Kancelarije.

Petković očekuje da će misija na čijem je čelu Zijade zauzeti balansiran i objektivan pristup u sagledavanju nedavnih tragičnih događaja i u njihovom prezentovanju u njenom narednom izvještaju pred Savjetom bezbjednosti UN.

Komentari 0
Povezane vijesti
Počela humanitarna akcija za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju na Kosovu i Metohiji Počela humanitarna akcija za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju na Kosovu i Metohiji
Srbi se okupili u Kosovskoj Mitrovici zbog hapšenja Arsenijevića Srbi se okupili u Kosovskoj Mitrovici zbog hapšenja Arsenijevića
Aktivan humanitarni broj 1401 za opremanje Dnevnog centra na Kosmetu Aktivan humanitarni broj 1401 za opremanje Dnevnog centra na Kosmetu
Najčitanije
  • Za Bosu Đorem iz Kalinovika možete donirati novac i iz inostranstva – Budimo humani!
    17h 56m
    0
  • Potvrđena optužnica protiv Paljanina zbog nasilja u porodici
    20h 48m
    0
  • Rapored rada nedjeljom dežurnih apoteka u Istočnoj Ilidži
    22h 42m
    2
  • Božović: Do kada će stanovnici BiH trpjeti i gledati sve što se dešava i "ne dizati glas"?
    20h 53m
    0
  • Srednjoškolci iz Istočne Ilidže pomažu unesrećenim u poplavama u FBiH (FOTO)
    15h 38m
    1