Pismo čitalaca: Studiraju najbolji, predstavljaju ih najgori

29.11.2021. 19:40
2

Grupa nezadovoljnih studenata fakulteta sa Univerziteta u Istočnom Sarajevo poslala je redakciji našeg portala pismo, u kojem su iskazali nezadovoljstvo načinom biranja studentskih predstavničkih tijela na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti:

Studentska predstavnička tijela formiraju se i funkcionišu sa jasno postavljenim ciljevima. Poboljšanjem studentskog standarda i rješavanjem osnovnih studentskih problema.  Zakoni o studentskom organizovanju jasno navode osnovne smjernice rada ovakvih tijela, njihova prava i obaveze.

De fakto i de jure se u slučaju izbora studentskih predstavnika, kako u Republici Srpskoj, tako i ostatku svijeta poklapa, pa bi prema nekom nepisanom pravilu, što je i moralna obaveza studenata, ali i sa druge strane prema jasno navedenim članovima zakona, predstavnici studenata trebali da budu studenti koji tokom svog studiranja imaju izuzetne rezultate, a u svom radu se ističu i na kvalitetan način doprinose razvoju studentske misli i poboljšanju studentskog standarda.

Kao i u mnogobrojnim primjerima, Republika Srpska čini pravnu i moralnu iznimku, jer se upravo u njoj, a na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, najbolji studenti skrajnjavaju, sklanjaju i zaboravljaju, dok se nasuprot tome na pozicije studentskih predstavnika postavljaju stranački poltroni, bezpogovorni sljedbenici politike „velikog“ vođe“, koji za cilj imaju gušenje studentske misli i ukalupljavanje javnog univerziteta sa svim njegovim fakultetima i akademijama u politiku vladajućeg režima na čelu sa SNSD-om.

Studentska predstavnička tijela se osnivaju, a ona postojeća funkcionišu samo sa jednim ciljem, sprovođenjem politike vladajuće partije i uhljebljavanjem podobnih „studenata“ na pozicije, sa kojih što u svoje džepove, malim dijelom, a u stranačke najvećih prebacuju novčana sredstva. Što se Centralnog komiteta tiče, vuk sit, a ovce na broju.

Izbori za Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu, organizuju se tajno, bez poštovanja transparentnosti i mogućnosti izbora druge strane. Izbori tokom 2021. godine, nisu bili objavljeni, studenti nisu znali za njih, a da je unaprijed navedeno tačno govori podatak da se na same izbore prijavio „tačan“ broj kandidata.

Drugim riječima, bivše rukovodstvo predstavničkog tijela, je tajnim putem organizovalo izbore, na njih prijavilo tačan broj „podobnih“ kandidata, i bez znanja nekoliko hiljada studenata Univerziteta u Istočnom Sarajevu „izabralo“ studentske predstavnike.

Kao što se to i navodi u Zakonu o Studentskom organizovvanju, za predsjednike studentskog predstavničkog tijela na UIS-u, a samim tim i za njegove članove trebali bi da se biraju studenti koji su u dosadašnjem školovanju postigli izuzetne rezultate i dali doprinos afirmaciji pitanja od značaja za studente. Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu izbori za studentski parlament se organizuju kako bi „podobni“ stranački "botovi" imali stalni izvor finansiranja i kako bi 24 časa „radili“ za stranku, i sprovodili volju „vrhovnog vođe“.

Dovoljan je pristup javnim profilima na društvenim mrežama, kako bi se svako mogao uvjeriti u stranačku pripadnost trenutnih studentskih predstavnika. Nezadovoljni studenti širom Republike Srpske iznose jasne zahtjeve nadležnim institucijama Republike Srpske.

Želimo da se studentska predstavnička tijela popunjavaju na transparentan način, istaknutim i kvalitetnim studentima, a ne poltronima i botovima stranaka vladajućeg režima. Ne želimo propale studente i propale ljude tamo gdje treba da se dokažu i pokažu najbolji među nama. Zbog svih onih studenata koji su za vrijeme Odbrambeno-otadžbinskog rata položili svoje živote u temelje Republike Srpske, zbog hiljada studenata koji su naspram Beograda, Novog Sada i ostalih inostranih fakulteta izabrali svoju državu i svoj univerzitet u želji da ostanu ovdje, studiraju, a posle studija na najbolji mogući način doprinesu napretku našeg društva, zahtijevamo da se na mjesta studentskih predstavnika biraju časni, pošteni i ostvareni studenti.

Zahtijevamo da izbor studentskih predstavnika bude transparentan, jasno najavljen, sa zakonski dovoljnim rokom za prijavu bilo koga ko je zainteresovan za obavljanje tih funkcija. Tražimo da SNSD prestane da upravlja cjelokupnim životima građana Republike Srpske i pravi najveći poslijeratni egzodus stanovništva, jer mnogi od nas ne žele da gledaju dekadenciju i degradaciju našeg društva, pa su primorani da odu.

Naša nastojanja su okrenuta ka tome, da studentski standard na UIS- u i cijeloj Republici Srpskoj bude poboljšan i doveden na zadovoljavajući nivo, a to se može postići samo smjenom, poslušnika, režimlija, botova i poltrona, koji trenutno, a na našu žalost obnašaju bilo kakvu funkciju u sklopu bilo kakvog studentskog predstavničkog tijela.

Ovim putem želimo da upozorimo na besrtaman slučaj vladajuće oligarhije, koji se dogodio na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Naime, potpomognuti vladajućim režimom, sa isturenim stranačkim poltronima, ideologija postavljanja poslušnika na funkcije u okviru studentskih predstavničkih tijela je doživjela svoj vrhunac.

Po nalogu dekana Filozofskog fakulteta, ugašena je najstarija studentska organizacija u Republici Srpskoj, Studentska organizacija Filozofskog fakulteta, osnovana davne 1996. godine, kako bi se ustupilo mjesto novoosnovanom Udruženju studenata SNSD-a.

Dugogodišnji rad i trud SOFF-a je pogažen i izbačen sa Filozofskog fakulteta, kako bi se njihovo mjesto ustupilo, kadrovima vladajuće stranke i volji centralnog komiteta.

Slika


Slika kao dokaz svega naprijed navedenog. Na desnoj strani slike vidimo predsjednika Udruženja SNSD studenata Filozofskog fakulteta, člana studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, člana većeg broja nadzornih, upravnih i sličnih odbora pri visokom obrazovanju Republike Srpske, u svom prirodnom habitatu, mahanju crvenim zastavama.

 

 

 

*Stav autora teksta ne odražava stav redakcije portala Katera!

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  ETF 30.11.2021. 09:47
  I na kraju ti uhljebi poltronski postanu sablon ponasanja ako zelimo da "uspijemo" u zivotu, jer su se oni snasli.
  Od kad je rijec "ukrao" zamijenjeno sa "snasao se", znamo na cemu smo i gdje idemo.. :(
 • Generic placeholder image
  Mašinac 29.11.2021. 23:14
  Jad i čemer naših dana. Studentsku politiku vodi, i vodila je u prethodnom sastavu, ekipa klipana, nepismenih, neobrazovani, kojima se ocjene u indeks upisuju u kabinetima dekana, a da nisu ni izašli na ispit. Usluga za uslugu! To su male, histerične kopije SNSD-ovke Sanje Vulić koji, za razliku od nje, imaju još jednog Boga osim Dodika, a taj Bog im je nekontrolisana budžet studentske organizacije.
Povezane vijesti
Univerzitet u Istočnom Sarajevu ostvario napredak od 219 mjesta na Vebometriks rang-listi Univerzitet u Istočnom Sarajevu ostvario napredak od 219 mjesta na Vebometriks rang-listi
Uroš Bjelica novi predsjednik Unije studenata Uroš Bjelica novi predsjednik Unije studenata
Danas konstitutivna sjednica novog saziva Unije studenata Republike Srpske Danas konstitutivna sjednica novog saziva Unije studenata Republike Srpske
Najčitanije
 • Palo drvo i usmrtilo djevojčicu
  13h 57m
  0
 • U Sokocu ukraden automobil i novac
  13h 41m
  0
 • Dva napada na policijske službenike u Istočnom Sarajevu
  13h 1m
  0
 • U JZU Bolnici „Srbija“ po prvi put urađena operacija atrezije hoane kod djeteta
  12h 37m
  0
 • Paljanin Stefan Malbašić među najboljim studentima u Srbiji
  8h 57m
  3