Писмо читалаца: Студирају најбољи, представљају их најгори

29.11.2021. 19:40
2

Група незадовољних студената факултета са Универзитета у Источном Сарајево послала је редакцији нашег портала писмо, у којем су исказали незадовољство начином бирања студентских представничких тијела на Универзитету у Источном Сарајеву.

Отворено писмо преносимо у цјелости:

Студентска представничка тијела формирају се и функционишу са јасно постављеним циљевима. Побољшањем студентског стандарда и рјешавањем основних студентских проблема.  Закони о студентском организовању јасно наводе основне смјернице рада оваквих тијела, њихова права и обавезе.

Де факто и де јуре се у случају избора студентских представника, како у Републици Српској, тако и остатку свијета поклапа, па би према неком неписаном правилу, што је и морална обавеза студената, али и са друге стране према јасно наведеним члановима закона, представници студената требали да буду студенти који током свог студирања имају изузетне резултате, а у свом раду се истичу и на квалитетан начин доприносе развоју студентске мисли и побољшању студентског стандарда.

Као и у многобројним примјерима, Република Српска чини правну и моралну изнимку, јер се управо у њој, а на Универзитету у Источном Сарајеву, најбољи студенти скрајњавају, склањају и заборављају, док се насупрот томе на позиције студентских представника постављају страначки полтрони, безпоговорни сљедбеници политике „великог“ вође“, који за циљ имају гушење студентске мисли и укалупљавање јавног универзитета са свим његовим факултетима и академијама у политику владајућег режима на челу са СНСД-ом.

Студентска представничка тијела се оснивају, а она постојећа функционишу само са једним циљем, спровођењем политике владајуће партије и ухљебљавањем подобних „студената“ на позиције, са којих што у своје џепове, малим дијелом, а у страначке највећих пребацују новчана средства. Што се Централног комитета тиче, вук сит, а овце на броју.

Избори за Студентски парламент Универзитета у Источном Сарајеву, организују се тајно, без поштовања транспарентности и могућности избора друге стране. Избори током 2021. године, нису били објављени, студенти нису знали за њих, а да је унапријед наведено тачно говори податак да се на саме изборе пријавио „тачан“ број кандидата.

Другим ријечима, бивше руководство представничког тијела, је тајним путем организовало изборе, на њих пријавило тачан број „подобних“ кандидата, и без знања неколико хиљада студената Универзитета у Источном Сарајеву „изабрало“ студентске представнике.

Као што се то и наводи у Закону о Студентском организоввању, за предсједнике студентског представничког тијела на УИС-у, а самим тим и за његове чланове требали би да се бирају студенти који су у досадашњем школовању постигли изузетне резултате и дали допринос афирмацији питања од значаја за студенте. На Универзитету у Источном Сарајеву избори за студентски парламент се организују како би „подобни“ страначки "ботови" имали стални извор финансирања и како би 24 часа „радили“ за странку, и спроводили вољу „врховног вође“.

Довољан је приступ јавним профилима на друштвеним мрежама, како би се свако могао увјерити у страначку припадност тренутних студентских представника. Незадовољни студенти широм Републике Српске износе јасне захтјеве надлежним институцијама Републике Српске.

Желимо да се студентска представничка тијела попуњавају на транспарентан начин, истакнутим и квалитетним студентима, а не полтронима и ботовима странака владајућег режима. Не желимо пропале студенте и пропале људе тамо гдје треба да се докажу и покажу најбољи међу нама. Због свих оних студената који су за вријеме Одбрамбено-отаџбинског рата положили своје животе у темеље Републике Српске, због хиљада студената који су наспрам Београда, Новог Сада и осталих иностраних факултета изабрали своју државу и свој универзитет у жељи да остану овдје, студирају, а после студија на најбољи могући начин допринесу напретку нашег друштва, захтијевамо да се на мјеста студентских представника бирају часни, поштени и остварени студенти.

Захтијевамо да избор студентских представника буде транспарентан, јасно најављен, са законски довољним роком за пријаву било кога ко је заинтересован за обављање тих функција. Тражимо да СНСД престане да управља цјелокупним животима грађана Републике Српске и прави највећи послијератни егзодус становништва, јер многи од нас не желе да гледају декаденцију и деградацију нашег друштва, па су приморани да оду.

Наша настојања су окренута ка томе, да студентски стандард на УИС- у и цијелој Републици Српској буде побољшан и доведен на задовољавајући ниво, а то се може постићи само смјеном, послушника, режимлија, ботова и полтрона, који тренутно, а на нашу жалост обнашају било какву функцију у склопу било каквог студентског представничког тијела.

Овим путем желимо да упозоримо на бесртаман случај владајуће олигархије, који се догодио на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. Наиме, потпомогнути владајућим режимом, са истуреним страначким полтронима, идеологија постављања послушника на функције у оквиру студентских представничких тијела је доживјела свој врхунац.

По налогу декана Филозофског факултета, угашена је најстарија студентска организација у Републици Српској, Студентска организација Филозофског факултета, основана давне 1996. године, како би се уступило мјесто новооснованом Удружењу студената СНСД-а.

Дугогодишњи рад и труд СОФФ-а је погажен и избачен са Филозофског факултета, како би се њихово мјесто уступило, кадровима владајуће странке и вољи централног комитета.

Слика


Слика као доказ свега напријед наведеног. На десној страни слике видимо предсједника Удружења СНСД студената Филозофског факултета, члана студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву, члана већег броја надзорних, управних и сличних одбора при високом образовању Републике Српске, у свом природном хабитату, махању црвеним заставама.

 

 

 

*Став аутора текста не одражава став редакције портала Катера!

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  ETF 30.11.2021. 09:47
  I na kraju ti uhljebi poltronski postanu sablon ponasanja ako zelimo da "uspijemo" u zivotu, jer su se oni snasli.
  Od kad je rijec "ukrao" zamijenjeno sa "snasao se", znamo na cemu smo i gdje idemo.. :(
 • Generic placeholder image
  Машинац 29.11.2021. 23:14
  Јад и чемер наших дана. Студентску политику води, и водила је у претходном саставу, екипа клипана, неписмених, необразовани, којима се оцјене у индекс уписују у кабинетима декана, а да нису ни изашли на испит. Услуга за услугу! То су мале, хистеричне копије СНСД-овке Сање Вулић који, за разлику од ње, имају још једног Бога осим Додика, а тај Бог им је неконтролисана буџет студентске организације.
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Најчитаније
 • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
  23h 52m
  0
 • „Дом инвест“ гради дом за вас
  21h 21m
  1
 • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
  11h 47m
  0
 • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
  15h 35m
  0
 • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
  20h 39m
  1