Pismo izrevoltirane sugrađanke o ljudskoj nekulturi

17.04.2021. 15:04
16

Ulica Petra Mandića 18, Dobrinja 1, Istočna Ilidža, sakupljeno nakon sedam dana ispred ulaza u kom živi 90 posto nepušača (koliko znam, jedina osoba s ovim porokom tu sam ja).

Dokle više?

Dokle?

Slično je i pred ostalim ulazima, a da ne govorim ispred određenih privatnih radnji ili kafića u čijoj bašti sjedi pola dokone populacije i opušak, umjesto u pepeljaru, ležerno frkne u travnjak.

Ima li kraja bezobrazluku i neotesanosti? Dečko (cirka 18 godina) kog sam danas opomenula zavalio se od smijeha i rekao – Šta to lupaš?

Lupam. Jeste. Lupam. Jer idiotima je problem dokazati nešto, jer da im i leš smrdi i trune ispod prozora, njima bi bilo svejedno. Neka trune – satrunuće, isto i ispod njihovog i ispod tuđeg. Preskočiš i odeš. A o kesicama čipsa, limenkama, kutijicama sladoleda (već) da ne govorim. I uz to, u novije vrijeme maskama. Lete ko komarci okolo. Dokle?

Koliko vlasnika kućnih ljubimaca izvede svog miljenika direkt iz uzlaza i pusti ga da se ladno pomokri na sadnicu? Koliko mi se puta pseći izmet zalijepio za cipelu pa hodam do trećeg sprata na prstima ko primadona? Ima li kraja ovome? Ako u ovom gradu nema svijesti, ima li komunalne inspekcije? Ima li iko da je platio kaznu jer je ispred njegovog poslovnog prostora brdo opušaka?

Slika

Ako je bacio masku na ulicu ili mu je dijete ispod klupe proturilo zgužvane kese, ravnodušno gledajući u kontejner preko puta? Pitam – kakva su vam to djeca i kakvi ste vi sami? I ako među nama nema svijesti i savjesti, čime se bave nadležne službe?

Mogu li se kaznom formirati naša svijest i savjest? Ili se samo kontroliše rad kafana (i to pojedinih) i ubiru kazne ako je konobaru smaknuta maska? I pitam, nakon 15 godina u ovoj ulici, nakon cijelog života u ovom gradu i ovoj zemlji – DOKLE?

Tatjana Banjanin

*Napomena: Stav autora teksta ne odražava stav redakcije portala Katera!

Komentari 16
 • Generic placeholder image
  NEKARAKTERI 19.04.2021. 16:30
  Svi ćemo se složiti da ovom narodu nedostaje kultura, opšta kultura. Da iz toga proizilaze gotovo sve njegove nevolje. Da, siguran sam da je nedostatak opšte kulture osnovni uzrok naših nedaća.
  Šta nam je onda činiti?
  Pa uvesti u škole obavezan predmet "OPŠTA KULTURA" i to polovinu ukupnog nastavnog programa zamijeniti tim predmetom. Sve ostale predmete smanjiti upola. Ništa nećemo postići sa čadom ili dva časa sedmično. Potrebno je ovom narodu najmanje dva časa dnevno.
 • Generic placeholder image
  Anonimno 19.04.2021. 12:51
  Draga sugrađanko, zalud je vaš revolt. Ovi ostaci jadnog naroda od 1992. pa na ovamo su ispod nivoa kolektivne svijesti 12. vijeka. Promitivizam je toliko jak da smo, evo, što se čistoće tiče, imali (a mislim da ga i danas imamo), npr. na Palama, direktora komunalnog koji je prije dvije godine pravdao činjenicu da je predio oko Panorame pretvoren u deponiju time što Komunalno čisti samo centar Pala. Valjda je njemu centar, ono baš centar, znaš, u poluprečniku od 10 metara od tačke u kojoj na svojoj kancelarijskoj stolici takav stručnjak sjedi. I, prođe neko vrijeme i njega, tog stručnjaka za čistoću, narod opet izabra pa takav i dalje propagira tu filozofiju. A, šta mi da od običnog tinejdžera da očekujemo? Tinejdžera koji je vjerovatno dijete iz raspale porodice koja je prosjek raspalog moralnog sistema srpskog naroda ovih prostora? Ovdje pomoći nema.
 • Generic placeholder image
  Koran 19.04.2021. 08:59
  Podržavam sugrađanku jer isti problem imam.Posjedujem kuću i okućnicu u Palama naselje Koran,svaki dan pored kuće prolazi deset šetača sa psima svi oni ostave izmet ispred moje kuće,a na igralištu koje je u blizini moje kuće već dugo stoji tona smeća,koje vjetar svaki dan, donosi pred moja vrata.Napominjem da komunalna policija najmanje dva puta sedmično obilazi ulicu ali oni to ne primjećuju jer i ne izlaze iz vozila onako reda radi prođu.Komšije se ne bune vjerovatno im ne smeta.
 • Generic placeholder image
  primitivni 18.04.2021. 19:59
  Qu..
  Mora da si se dobro namučio da vidiš. Kad budeš drugi put išao probaj uporediti količinu smeća po metru kvadratnom. Mora da si samo obratio pažnju na odmorištima na autoputu, gdje Turci, Srbi, Bugari i sl iskazuju svoju kulturu.
 • Generic placeholder image
  Quintus 18.04.2021. 16:06
  primitivni


  u njemačkoj...
 • Generic placeholder image
  NEKARAKTERI 18.04.2021. 13:50
  Samo pogledajte smeće uz PS Pale, sve će vam biti jasno.
 • Generic placeholder image
  primitivni 18.04.2021. 13:48
  Quintuseeee primitivni, đe si ti to vidio na ovom bijelom svjetu. U južnoj Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, možda u Albaniji (tamo nisam bio) i niđe više na ovoj sjevernoj zemljinoj polulopti.
 • Generic placeholder image
  Teatar apsurda 18.04.2021. 09:52
  Putujuće pozorište s istom predstavom, samo novim glumcima, poslije mnogo godina iz tuđeg dvorišta stiglo u vašu avliju.
  Dugogodišnji glavni akteri predstave scenu zamijenili mjestima u publici pa primadona izrevoltirana.
  U "gradu bez svijesti" njoj u dokolici proradi svijest i savjest i spozna nekulturu.
  Svako zlo za neko dobro!
  Ko razumije, shvatiće!
 • Generic placeholder image
  Kalnovik 17.04.2021. 18:05
  Mozes ti pobjeci iz sela, ali selo iz tebe nikad.
 • Generic placeholder image
  Zolja 17.04.2021. 16:49
  Ja sam već stara, sada učim unuke kao što sam nekada njihove roditelje. Moji unuci, ako nema blizu njih korpe za otpatke, svoje smeće isto kao nekada njihovi roditelji, donesu kući. Prema tome: roditelji, baš ste neotesani!
 • Generic placeholder image
  Quintus 17.04.2021. 16:36
  kad živiš u "kolektivnom" smještaju i hoćeš čistoću....zato fino kupiš/napraviš kuću i imaš svoj komad zemlje i privatnost...

  ps.tako je svuda po svijetu u tim zgradetinama gdje istovremeno živi 100 ljudi
 • Generic placeholder image
  A 17.04.2021. 16:00
  Ovom narodu trebaju kazne jer bezobrazluku nema kraja, a nakon toga ce lajati na vlast i reci da je nikakva, a vecina njih ne vidi sebe. Sa ovakvim drustvom nema napretka.
 • Generic placeholder image
  Frki 17.04.2021. 15:55
  Ma ko ce ih kazniti.....kada isto rade i ti koji bi trebali da kaznjavaju, pomirite se gospodjo sa cinjenicom da je to sastavni dio ove drzave.. i sumnjam da ce se nekada nesto promjeniti...
 • Generic placeholder image
  Frki 17.04.2021. 15:52
  Hm
 • Generic placeholder image
  Opusak 17.04.2021. 15:51
  Jutros gledam staru mrcinu (moram ivako da ga nazovem), 70-80 godina ima, u nivom parku kod Binga, popio nesto uz flasice i samo je zafrljaci na livadu, nakon toga se uputio prema bingu gdje ce proci pred najmanje dvije kante za otpatke. Uzas
 • Generic placeholder image
  Www 17.04.2021. 15:14
  Slažem se i u potpunosti podržavam našu sugrađanku, treba samo udarati po djepu, kako kad odu gdje vani to ne rade, nego kod nas moze sve, bez kazni, bez odgovornosti. Da samo par osoba plati kaznu, vidjeli bi da ima efekta
Povezane vijesti
Stanovnici naselja Kula godinama se truju zagađenim vazduhom iz dimnjaka KPZ
Najčitanije
 • Virusom korona zaraženo pet osoba u Istočnom Sarajevu
  14h 46m
  0
 • Srpsku Ilidžu časno odbranili Ilidžanci (FOTO)
  12h 30m
  1
 • Na Elektrotehničkom fakultetu promovisana kampanja upisa studenata (VIDEO)
  14h 12m
  0
 • Mandić: Pod hitno smijeniti Gradski odbor SNS Beograd, sa Nebojšom Stefanovićem na čelu
  9h 18m
  0
 • Dodik: Srpska kao samostalna država za tri godine bi postala članica EU
  14h 15m
  1