Pitali su Mešu Selimovića zašto se izjašnjava kao Srbin: Njegov odgovor zapušio je usta svima

26.05.2020. 18:17
3
IZVOR: Beograd.in

Mehmed Meša Selimović rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzli. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Godine 1930. upisao se na studijsku grupu srpskohrvatski jezik i jugoslovenska književnost Filozofskog fakulteta u Beogradu. Diplomirao je 1934. godine, a od 1935. do 1941. godine je radio kao profesor Građanske škole, a potom je 1936. postavljen za suplenta u Realnoj gimnaziji u Tuzli.

- Bosna ga nikada nije prihvatila zbog toga što se nije htio saviti, što je bio svoj – reći će jednom prilikom Mešina supruga, vedra i samosvjesna žena, ćerka generala Kraljevine Jugoslavije. Bila je odana Meši i njegovom stvaralaštvu, umjela da jasno kaže i pokaže da je spremna da s njim ide i na kraj svijeta po njihov komad sreće. Njeno je ime Daroslava Darka Božić. Valjda će zbog nje Meša napisati „Ko promaši ljubav, promašio je život“.

Njihov odlazak iz Sarajeva nikog nije uzbudio. Čak će, nešto docnije, nedjeljnik „Svijet“ napisati: „Ostali smo bez Savića i Repčića, pa možemo i bez Meše Selimovića.“ To su dvojica fudbalera koji su iz FK Sarajeva prešli u Crvenu zvezdu, za koju je i sam Meša navijao.

Jednom prilikom, na zagrebačkom Književnom kutku, Meši Selimoviću je od strane organizatora postavljeno pitanje od kog se očekivalo da će od Meše izdejstvovati neku vrstu provokacije: „Zašto se Vi Mehmede Selimoviću osećate Srbinom?“

Njegov staloženi odgovor koji je uslijedio bez razmišljanja utišao je cijelu salu: „Do 1941. sam se osećao Srbinom, a nisam se pitao zašto. Od 1941. znam zašto sam to“.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Srce u junaka! 29.05.2020. 18:14
    Danas to nikoga ne zanima.
    Danas je vijest Tijana ajfon i Milos Bojanic.....muzicar krava.
    "Ko ne zna istoriju-morat ce ponovo da je uci!"
  • Generic placeholder image
    Sarajlija 29.05.2020. 17:39
    Fudbaler Sušić!?
  • Generic placeholder image
    gago 29.05.2020. 09:34
    Veliki MEŠA!
Povezane vijesti
"Ljubav je valjda jedina stvar na svetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razlog“ "Ljubav je valjda jedina stvar na svetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razlog“
"Kad ti život stvori hiljadu razloga za plakanje, ti mu pokaži hiljadu razloga za osmijeh!" "Kad ti život stvori hiljadu razloga za plakanje, ti mu pokaži hiljadu razloga za osmijeh!"
Meša Selimović - Stil, to je sam čovjek Meša Selimović - Stil, to je sam čovjek
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 43m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 38m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 43m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 32m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 41m
    3