Planinarskim sletom obilježen Dan planete zemlje

22.04.2023. 21:57
0
IZVOR: srna.rs

Planinarski slet okupio je danas oko 150 planinara iz 17 društava iz Republike Srpske i Srbije, koji su pješačeći na stazi dugoj 12 kilometara obilježili Dan planete Zemlje.

Predsjednik Planinarsko-ekološkog društva "Visočnik" sa Han Pijeska Cviko Todić rekao je Srni da su planinari danas krenuli od Han Pijeska preko vrha Visočnik, nadmorske visine 1.250 metara, do Lovačke kuće na Han Kramu u veoma prijatnom ambijentu prvih znakova proljeća na ovom planinskom području.

On je istakao da je ovo šesti slet u organizaciji Planinarsko-ekološkog društva "Visočnik" i da su ove godine odlučili da promijene rutu da bi njihovi prijatelji i planinari iz drugih sredina mogli vidjeti kojim je sve prirodnim ljepotama obdareno područje opštine Han Pijesak.

- Okupili smo se iz svih krajeva i pješačenjem kroz divne šumovite predjele obilježili na najbolji način 22. april - Dan planete Zemlje - izjavio je Todić.

Planinari su imali priliku da posjete izletiše "Vrela" Šumskog gazdinstva "Visočnik", kao i spomenik narodnom heroju Mihajlu Bjelakoviću i članovima njegove porodice koje su Nijemci pobili u njihovoj kući 1943. godine u Visočniku.

Mihajlo Bjelaković je bio zamjenik komandanta 20. romanijske Narodno-oslobodilačke udarne brigade i poginuo je kod Srebrenice 1944. godine.

Video: Cviko Todić

Komentari 0
Povezane vijesti
Pale: Oko 300 mališana u defileu povodom Dana planete zemlje Pale: Oko 300 mališana u defileu povodom Dana planete zemlje
Danas je Dan planete Zemlje Danas je Dan planete Zemlje
Planinari „Visočnika“ izveli uspon na Veliki Žep povodom Dana Republike Planinari „Visočnika“ izveli uspon na Veliki Žep povodom Dana Republike
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    18h 39m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    18h 46m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    15h 28m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    10h 6m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    10h 38m
    0