„Plemenitu vještinu“ spremanja hrane pretvaraju u ljubav (FOTO)

22.10.2022. 13:09
2
IZVOR: katera.news

Kad se mladi čovjek nađe na raskršću puteva, nije lako odabrati kojim putem treba ići.

Izabrati zanimanje, koje će biti životni poziv, koje će čovjeka ispunjavati i kome će se u potpunosti predati, za ove mlade ljude nije predstavljalo problem.

Oni imaju interesovanja, a Srednja škola „28. juni“ iz Istočnog Novog Sarajeva nudi im znanje i mogućnost da „plemenitu vještinu“ spremanja hrane pretvore u ljubav.

U razgovoru za portal "Katera" direktor ove škole Boris Brajović rekao je da je velika zainteresovanost učenika za zanimanje ugostiteljsko-kulinarski tehničar, te da škole svake godine upiše 20 do 30 učenika.

Slika

Foto: katera.news

Kako ističe, ovo su perspektivna zanimanje, a učenici brzo nađu zaposlenje jer vlada velika potražnja za profesionalnim kuvarima i ugostiteljima.

- Ugostitelji iz lokalne zajednice veoma su zainteresovani za naše učenike i pružaju im mogućnost da steknu dodatna znanja i vještine. Tako, učenici prva radna iskustva stiču još tokom školovanja – rekao je Brajović.

 On dodaje da, zahvaljujući takvim mogućnostima, učenici koji žele da uče i napreduju, već nakon dobijene diplome, bivaju potpuno osposobljeni za rad i pruža im se mogućnost za brzo zaposlenje.

Govoreći o perspektivnosti zanimanja, Brajović ističe da osim u lokalnoj zajednici, neki učenici starijih razreda stiču znanja i iskustvo radeći tokom ljetne i zimske turističke sezone.

- Tokom ljetne sezone učenici rade u Crnoj Gori i Hrvatskoj, a tokom zimske na Jahorini, a zarađeni novac im predstavlja dodatni motiv za bavljenje ovim poslom. Takođe, naši učenici iz starijih generacija rade i na kruzerima – rekao je on.

Brajović ističe da, zahvaljujući znanju i iskustvu, određeni broj učenika napreduje do šefa kuhinje u prestižnim ugostiteljskim objektima.

- Mi smo ponosni na njih – rekao je Brajović, dodajući da je jedan bivši učenik ove škole, nakon godina uspješnog rada, odlučio da svoje znanje i iskustvo prenosi učenicima radeći kao profesor praktične nastave upravo u ovoj školi.

Slika

Foto: katera.news

Predrag Blagojević, profesor ugostiteljsko-turističke grupe predmeta, rekao je da se trudi da časovi budu vrlo zanimljivi, dinamični i da prate savremene tokove u kulinarstvu i ugostiteljstvu.

-  Učenike polako upoznajemo sa osnovama ugostiteljstva i kulinarstava, osluškujemo i prepoznajemo njihove afinitete i nastojimo da zavole svoje zanimanje i životni poziv – rekao je Blagojević.

Prema njegovim riječima, sve veći broj učenika upisuje ova zanimanje jer su prepoznali potrebe lokalne zajednice.

-  Grad Istočno Sarajevo je grad u kojem je turizam razvijen pa to ova zanimanja čini još perspektivnijim. Nadam se da će kadrovi koji školujemo uspjeti da zadovolje potrebe tržišta rada, iako je potražnja još uvijek veća od broja učenika koje obrazujemo rekao je Blagojević za "Kateru".

Slika

Foto: katera.news

On dodaje da učenici imaju veoma dobre uslove za rad, jer je, zahvaljujući donacijama, kabinet za kulinarstvo opremljen savremenom opremom i aparatima.

- Učenici mogu da steknu potrebno praktično znanje. Ono što kulinarski tehničari naprave na času praktične nastave, ugostiteljski tehničari uslužuju profesorima naše škole, koji, plaćaju obrok, a zatim se od tog novca ponovo nabavljaju namirnice  – rekao je Blagojević.

Profesor praktične nastave kuvarstva Željka Vidić je istakla da su učenici ove škole učestvovali na mnogim regionalnim, republičkim i međunarodnim takmičenjima.

- Učenici imaju želju i volju za radom i sticanjem novih znanja. Najveći problem nam je nedostatak materijalnih sredstva pa učenici ostaju uskraćeni za praktično sticanje znanja o nekim jelima koja se prave od skupljih namirnica poput lososa, tune, morskih plodova – ističe Vidićeva.

Slika

Foto: katera.news

Ona napominje da se trudi da, bar teoretski, učenike upozna sa načinima spremanja jela od ovih namirnica.

Prema njenim riječima, na časovima praktične nastave učenici najčešće spremaju  jela po narudžbi, kao i peciva i kolače.

- U školi imamo sekciju "Slatki zalogaj", a učenici mogu da nauče kako se spremaju različite slastice, kolači, torte, kao i slatka peciva - ističe Vidićeva.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Ana Vitković, koja se školuje za kulinarskog tehničara, rekla je da rado dolazi na časove praktične nastave jer profesori nastoje da svoja znanja i vještine prenesu i na učenike.

- Stekla sam neophodna znanja i vještine i sigurna sam da ću nakon završene škole naći posao – rekla je ona.

Ivana Mićović se obrazije za ugostiteljskog tehničara, a kako ističe, ovo zanimanje joj omogućava da ispolji svoju komunikativnost.

-  Volim da komuniciram sa ljudima, a razmišljam da nakon završene škole upišem studije psihologije jer sam se, baveći se ugostiteljstvom, susrtela sa različitim ljudima i upoznala različite karaktere – rekla je ona.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Sunce 23.10.2022. 20:58
    Svaka cast, odlican posao. Da te sreca prati u zivotu i tebe i tvoje drugare iz rqzreda... Imas odlicne profesore i jos kad se spoji volja i ljubav prema poslu rezultat je zagarantovan sigurno....
  • Generic placeholder image
    Tatamata 22.10.2022. 18:53
    Sve pohvale, vrijedan i pošten momak. Samo tako nastavi.
Povezane vijesti
Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode Pretresi u Istočnom Novom Sarajevu, jedno lice lišeno slobode
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    18h 26m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    9h 24m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    17h 50m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    16h 5m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    17h 44m
    0