„Племениту вјештину“ спремања хране претварају у љубав (ФОТО)

22.10.2022. 13:09
2
ИЗВОР: katera.news

Кад се млади човјек нађе на раскршћу путева, није лако одабрати којим путем треба ићи.

Изабрати занимање, које ће бити животни позив, које ће човјека испуњавати и коме ће се у потпуности предати, за ове младе људе није представљало проблем.

Они имају интересовања, а Средња школа „28. јуни“ из Источног Новог Сарајева нуди им знање и могућност да „племениту вјештину“ спремања хране претворе у љубав.

У разговору за портал "Катера" директор ове школе Борис Брајовић рекао је да је велика заинтересованост ученика за занимање угоститељско-кулинарски техничар, те да школе сваке године упише 20 до 30 ученика.

Слика

Фото: katera.news

Како истиче, ово су перспективна занимање, а ученици брзо нађу запослење јер влада велика потражња за професионалним куварима и угоститељима.

- Угоститељи из локалне заједнице веома су заинтересовани за наше ученике и пружају им могућност да стекну додатна знања и вјештине. Тако, ученици прва радна искуства стичу још током школовања – рекао је Брајовић.

 Он додаје да, захваљујући таквим могућностима, ученици који желе да уче и напредују, већ након добијене дипломе, бивају потпуно оспособљени за рад и пружа им се могућност за брзо запослење.

Говорећи о перспективности занимања, Брајовић истиче да осим у локалној заједници, неки ученици старијих разреда стичу знања и искуство радећи током љетне и зимске туристичке сезоне.

- Током љетне сезоне ученици раде у Црној Гори и Хрватској, а током зимске на Јахорини, а зарађени новац им представља додатни мотив за бављење овим послом. Такође, наши ученици из старијих генерација раде и на крузерима – рекао је он.

Брајовић истиче да, захваљујући знању и искуству, одређени број ученика напредује до шефа кухиње у престижним угоститељским објектима.

- Ми смо поносни на њих – рекао је Брајовић, додајући да је један бивши ученик ове школе, након година успјешног рада, одлучио да своје знање и искуство преноси ученицима радећи као професор практичне наставе управо у овој школи.

Слика

Фото: katera.news

Предраг Благојевић, професор угоститељско-туристичке групе предмета, рекао је да се труди да часови буду врло занимљиви, динамични и да прате савремене токове у кулинарству и угоститељству.

-  Ученике полако упознајемо са основама угоститељства и кулинарстава, ослушкујемо и препознајемо њихове афинитете и настојимо да заволе своје занимање и животни позив – рекао је Благојевић.

Према његовим ријечима, све већи број ученика уписује ова занимање јер су препознали потребе локалне заједнице.

-  Град Источно Сарајево је град у којем је туризам развијен па то ова занимања чини још перспективнијим. Надам се да ће кадрови који школујемо успјети да задовоље потребе тржишта рада, иако је потражња још увијек већа од броја ученика које образујемо рекао је Благојевић за "Катеру".

Слика

Фото: katera.news

Он додаје да ученици имају веома добре услове за рад, јер је, захваљујући донацијама, кабинет за кулинарство опремљен савременом опремом и апаратима.

- Ученици могу да стекну потребно практично знање. Оно што кулинарски техничари направе на часу практичне наставе, угоститељски техничари услужују професорима наше школе, који, плаћају оброк, а затим се од тог новца поново набављају намирнице  – рекао је Благојевић.

Професор практичне наставе куварства Жељка Видић је истакла да су ученици ове школе учествовали на многим регионалним, републичким и међународним такмичењима.

- Ученици имају жељу и вољу за радом и стицањем нових знања. Највећи проблем нам је недостатак материјалних средства па ученици остају ускраћени за практично стицање знања о неким јелима која се праве од скупљих намирница попут лососа, туне, морских плодова – истиче Видићева.

Слика

Фото: katera.news

Она напомиње да се труди да, бар теоретски, ученике упозна са начинима спремања јела од ових намирница.

Према њеним ријечима, на часовима практичне наставе ученици најчешће спремају  јела по наруџби, као и пецива и колаче.

- У школи имамо секцију "Слатки залогај", а ученици могу да науче како се спремају различите сластице, колачи, торте, као и слатка пецива - истиче Видићева.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Ана Витковић, која се школује за кулинарског техничара, рекла је да радо долази на часове практичне наставе јер професори настоје да своја знања и вјештине пренесу и на ученике.

- Стекла сам неопходна знања и вјештине и сигурна сам да ћу након завршене школе наћи посао – рекла је она.

Ивана Мићовић се образије за угоститељског техничара, а како истиче, ово занимање јој омогућава да испољи своју комуникативност.

-  Волим да комуницирам са људима, а размишљам да након завршене школе упишем студије психологије јер сам се, бавећи се угоститељством, сусртела са различитим људима и упознала различите карактере – рекла је она.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Sunce 23.10.2022. 20:58
    Svaka cast, odlican posao. Da te sreca prati u zivotu i tebe i tvoje drugare iz rqzreda... Imas odlicne profesore i jos kad se spoji volja i ljubav prema poslu rezultat je zagarantovan sigurno....
  • Generic placeholder image
    Tatamata 22.10.2022. 18:53
    Sve pohvale, vrijedan i pošten momak. Samo tako nastavi.
Повезане вијести
Средњошколци обрадовали малишане у Болници „Србија“ - дјечији осмијех нема цијену Средњошколци обрадовали малишане у Болници „Србија“ - дјечији осмијех нема цијену
Ученици СШ „28. јуни“ поручили – дјечији осмјеси и срећно дјетињство непроцјењиви (ФОТО) Ученици СШ „28. јуни“ поручили – дјечији осмјеси и срећно дјетињство непроцјењиви (ФОТО)
Јован Катић стари-нови начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић стари-нови начелник општине Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    18h 46m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    18h 48m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    15h 0m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    17h 51m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    17h 45m
    0