Počelo obilježavanje 149 godina od ustanka u Hercegovini

09.07.2024. 11:28
0
IZVOR: srna.rs

U selu Krekovi kod Nevesinja služen je parastos srpskim ustanicima povodom 149 godina od ustanaka srpskog naroda u Hercegovini - Nevesinjske puške.

Obilježavanju prisustvuju ministar ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, izaslanik predsjednika Republike Srpske Uroš Bjelica, srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Antić i šef Konzularne kancelarije Srbije u Trebinju Miodrag Džudžalija.

Prisutni su i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, te generalni konzul Srbije u Mostaru Vaso Gujić.

Obilježavanju prisustvuju predstavnici Nevesinja, Trebinja, Gacka, Bileće, Kalinovika, Istočnog Mostara, Ljubinja i Berkovića, delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i udruženja proistekla iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a

Biće položeno cvijeće kod spomen-obilježja, a predviđeno obraćanje zvaničnika i prigodan program.

Prva Nevesinjska puška bio je ustanak podignut u mjestu Krekovi u opštini Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti i ubrzo se proširio na cijelu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore.

To je vremenom preraslo u srpsko-turski rat. Ubrzo je došlo do Berlinskog kongresa 1878. godine kojim su Srbija i Crna Gora dobile nezavisnost i teritorijalno proširenje, dok je Austrougarska na 30 godina okupirala BiH.

Druga Nevesinjska puška, poznatija kao Uloški ustanak, izbila je u januaru 1882. godine napadom ustanika na austrougarsku žandarmerijsku stanicu u Ulogu zbog donošenja takozvanog Vojnog zakona o obaveznom služenju vojske mladića iz BiH.

Nevesinjska antiFašistička puška predstavlja oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj, nakon masakra 27 ljudi u selu Udružnje kod Nevesinja.

Ovaj oružani otpor fašističkom okupatoru se u trećoj knjizi Otadžbinskog rata Rusije pominje kao prvi antiFašistički ustanak u porobljenoj Evropi, ali ga komunističke vlasti bivše Jugoslavije nisu proglasile za Dan ustanka protiv okupatora.

Obilježavanje 148 godina od Nevesinjske puške organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Nevrijeme u Nevesinju, led zabijelio ulice (FOTO/VIDEO) Nevrijeme u Nevesinju, led zabijelio ulice (FOTO/VIDEO)
Nevesinje se ponosi košarkašicom Lanom Brenjo Nevesinje se ponosi košarkašicom Lanom Brenjo
Napadač iz Nevesinja najvjerovatnije sa ovih prostora Napadač iz Nevesinja najvjerovatnije sa ovih prostora
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 16m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 39m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 12m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 9m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    13h 0m
    0