Почело обиљежавање 149 година од устанка у Херцеговини

09.07.2024. 11:28
0
ИЗВОР: srna.rs

У селу Крекови код Невесиња служен је парастос српским устаницима поводом 149 година од устанака српског народа у Херцеговини - Невесињске пушке.

Обиљежавању присуствују министар министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, изасланик предсједника Републике Српске Урош Бјелица, српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Антић и шеф Конзуларне канцеларије Србије у Требињу Миодраг Џуџалија.

Присутни су и српски представници у заједничким институцијама, те генерални конзул Србије у Мостару Васо Гујић.

Обиљежавању присуствују представници Невесиња, Требиња, Гацка, Билеће, Калиновика, Источног Мостара, Љубиња и Берковића, делегација Трећег пјешадијског Република Српска пука и удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а

Биће положено цвијеће код спомен-обиљежја, а предвиђено обраћање званичника и пригодан програм.

Прва Невесињска пушка био је устанак подигнут у мјесту Крекови у општини Невесиње 9. јула 1875. године против отоманске власти и убрзо се проширио на цијелу БиХ, уз подршку Србије и Црне Горе.

То је временом прерасло у српско-турски рат. Убрзо је дошло до Берлинског конгреса 1878. године којим су Србија и Црна Гора добиле независност и територијално проширење, док је Аустроугарска на 30 година окупирала БиХ.

Друга Невесињска пушка, познатија као Улошки устанак, избила је у јануару 1882. године нападом устаника на аустроугарску жандармеријску станицу у Улогу због доношења такозваног Војног закона о обавезном служењу војске младића из БиХ.

Невесињска антиФашистичка пушка представља оружани отпор усташама 3. јуна 1941. године у селу Дрежањ, након масакра 27 људи у селу Удружње код Невесиња.

Овај оружани отпор фашистичком окупатору се у трећој књизи Отаџбинског рата Русије помиње као први антиФашистички устанак у поробљеној Европи, али га комунистичке власти бивше Југославије нису прогласиле за Дан устанка против окупатора.

Обиљежавање 148 година од Невесињске пушке организују одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова. 

Коментари 0
Повезане вијести
Невријеме у Невесињу, лед забијелио улице (ФОТО/ВИДЕО) Невријеме у Невесињу, лед забијелио улице (ФОТО/ВИДЕО)
Невесиње се поноси кошаркашицом Ланом Брењо Невесиње се поноси кошаркашицом Ланом Брењо
Нападач из Невесиња највјероватније са ових простора Нападач из Невесиња највјероватније са ових простора
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 14m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 37m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 10m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 7m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 58m
    0