Počeo 25. Međunarodni festival malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu

16.12.2020. 20:58
0
IZVOR: SRNA

- Međunarodni festival malih scena i monodrame, na kojem će biti igrane po tri monodrame i predstave pozorišta iz BiH, počeo je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, uz ograničen broj posjetilaca i pridržavanje epidemioloških mjera.

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković izjavila je da je dvadesetpetogodišnja tradicija održavanja ovog festivala značajno priznanje kulturnim stvaraocima Republike Srpske i grada Istočno Sarajevo za istrajnost u njegovanju pozorišne umjetnosti.

- Ako znamo da je ovaj festival nastao u vrijeme kada je našem narodu bilo izuzetno teško, i u to ratno vrijeme, prkoseći strahu gajio dušu i njegovao duh naroda slaveći život, onda ne iznenađuje da je i ove godine zasijao u punom sjaju, u nešto drugačijem obliku prilagođenom trenutnoj epidemiološkoj situaciji -  rekla je Đakovićeva novinarima.

Ona je istakla da, ako se ima u vidu da je ovo jedan od festivala pozorišne umjetnosti koji je značajna karika u doprinosu razvoja kulturnog života u Republici Srpskoj, ne samo u gradu Istočno Sarajevo, onda i ne čudi da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sve ove godine uz festival i da mu pruža značajnu finansijsku podršku.

- Uvjerena sam da ta podrška neće izostati ni u budućim godinama, jer ono što ima toliku tradiciju i što je uspjelo da preživi i one najnesrećnije okolnosti, zaslužuje pažnju svih nas -  rekla je Đakovićeva.

Ona je čestitala organizatoru, rukovodstvu Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo koje je pokazalo da ima znanje i sposobnost da organizuje jedan ovako respektabilan festival i da održi njegov kontinuitet i u vremenima koja nisu najsjajnija.

Selektor Festivala Ljubo Božović istakao je da festival traje tri dana i da je odabrao predstave i monodrame tri najbolja domaća pozorišta.

- Kao selektor sam gledao da budu aktuelne, ovovremene i mislim da će svako uspjeti da pronađe nešto za sebe -  rekao je Božović.

Direktor Festivala Mladen Janković izjavio je da nije bilo lako ovako značajnu manifestaciju održati u teškim pandemijskim okolnostima, ali je Organizacioni odbor jednoglasno donio odluku da ne smiju odustati i da kultura u Istočnom Sarajevu ne smije da stane.

- Kultura nam je vrlo važna, nasušna duhovna potreba, pogotovo u ovim izazovnim vremenima. Poštujući sve epidemiološke mjere odlučili smo da program bude kraći, te je broj posjetilaca u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo ograničen - istakao je Janković.

On je napomenuo da su se kao organizatori, potrudili da obezbijede i onlajn prenos putem platformi "Fejsbuk" i "Jutjub" u HD rezoluciji za vjernu publiku koja, kako kaže, nažalost, večeras i narednih večeri neće moći da prisustvuje izvođenju predstava.

- Dali smo značaj našoj publici na taj način, što smo omogućili da prvi put daju svoj glas i učestvuju u izboru najbolje predstave i monodrame ovogodišnjeg festivala -  napomenuo je Janković.

Festival je otvorila Đurđe Vukašinović autorskim projektom "Edit Pjaf", te istakla da nije prvi put u Istočnom Sarajevu, ali jeste na ovom festivalu.

- Odlučila sam da napravim kabaretsku verziju predstave kako bih mogla da doprem do publike i u ovim uslovima u kojima smo se svi našli - istakla je Vukašinovićeva.

Večeras od 20.00 časova predstaviće se Bosansko narodno pozorište iz Zenice predstavom "Savršen proizvod", u režiji Miroljuba Mijatovića, a u kojoj igraju Anđela Ilić Šljiko, Ermina Nišić i Adna Hasanić.

U pratećem programu je i izložba 25 godina festivala, a sutra će u 17.00 časova biti upriličena i promocija knjige "Teatrološka bilježnica" čiji je autor Rade Simović.

Od 18.00 časova na programu 25. Festivala je monodrama "Ima neka tajna veza", u kojoj igra Milan Dimić, a u 20.00 časova publici će se predstaviti Narodno pozorište iz Tuzle predstavom "Putovanje" u režiji Midhata Kušljugića, koji i igra u njoj, kao i Remira Osmanović i Milenko Iliktarević.

Posljednjeg dana festivala u petak, 18. decembra, od 18.00 časova na programu je monodrama "Zašto baš on", u kojoj režira i igra Jelica Kovačević, a od 20.00 časova publici će se predstaviti Narodno pozorište Republike Srpske predstavom "Izgubljeni u Bruklinu", u režiji Vladimira Đorđevića, koji i igra u njoj sa Željkom Erkićem.

Nakon toga je predviđena dodjela nagrada i svečano zatvaranje Međunarodnog festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu.

Predsjednik ovogodišnjeg žirija Festivala je Rade Simović, a članovi reditelj Vitomir Mitrić, teatrolog Zoran Todorović i književnik Nedeljko Zelenović.

Organizator Festivala je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, a pokrovitelji Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad istočno Sarajevo, te opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Generalni medijski pokrovitelj su Radio-televizija Republike Srpske, a medijski sponzori Novinska agencija Republike Srpske - SRNA, televizije "Elta", BN, BHT, BH radio jedan, te "Blic".

Komentari 0
Povezane vijesti
"Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra "Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja Mihajla Pupina Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja ...
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 50m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 45m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 50m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 39m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 48m
    3